Boek
Nederlands

De moeder van Frankenstein

Almudena Grandes (auteur), Rikkie Degenaar (vertaler), Mia Buursma (vertaler)
Een jonge psychiater komt in 1954 vanuit Zwitserland werken in een psychiatrische inrichting in Spanje, waar geen plaats is voor zijn progressieve ideeën over zijn vak.
Onderwerp
Spanje ; 1950-
Titel
De moeder van Frankenstein
Auteur
Almudena Grandes
Vertaler
Rikkie Degenaar Mia Buursma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
La madre de Frankenstein
Uitgever
Amsterdam: Signatuur, 2020
684 p.
ISBN
9789056726676 (paperback)

Besprekingen

Een messias met rode genen

Spanje heeft nooit afgerekend met de wonden die de Spaanse burgeroorlog heeft geslagen en daar maakt Almudena Grandes dankbaar gebruik van.

Toen Aurora Rodríguez Carballeira in 1933 haar achttienjarige dochter om het leven bracht, ging er een schokgolf door progressief Spanje. Ondanks haar prille leeftijd was de hoogbegaafde Hildegart ­Rodríguez al een vooraanstaande figuur in linkse kringen. Haar moeder, een fervent aanhangster van eugenese, had haar opgevoed tot een soort messias van de feministische en maatschappelijke revolutie. De moordenares, die aan paranoia en grootheidswaan bleek te lijden, kwam in de jaren 50 in een krankzinnigengesticht aan haar eind.

Het verhaal van Doña Aurora had alles om Almudena Grandes te bekoren. De schrijfster werkt al tien jaar aan een zesdelige reeks over de gevolgen van de Spaanse burgeroorlog en die serie loopt als een tierelier. Spanje heeft nooit afgerekend met de wonden die destijds zijn geslagen en dat onverwerkte verleden is een goudmijn voor een romancier.

Vorig jaar verscheen de Nederlandse vertaling van De patiënten van dokter G…Lees verder

Zelfstandig te lezen deel 5* van het ambitieuze project ‘Episodes van een oneindige oorlog’ van Almudena Grandes (1960) waarin ze aandacht vraagt voor de Spaanse Burgeroorlog en de Franco-dictatuur, twee periodes uit de recente geschiedenis van Spanje die nog steeds gevoelig liggen. De titel verwijst naar Aurora Rodríguez Carballeira, die in haar dochter Hildegart een project zag dat de mensheid een grote stap vooruit moest helpen. De briljante Hildegart was op zeer jonge leeftijd al uiterst succesvol, maar haar paranoïde moeder had toch het gevoel dat haar project was mislukt en schoot haar dochter daarom dood in 1933. Ze wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting. Deze roman concentreert zich op de jaren 1954-1956, de laatste uit Aurora’s leven. Zij is een van de drie vertellers. De andere twee zijn de progressieve psychiater Germán Velázquez Martín en de verpleeghulp María Castejón Pomeda. Daarnaast zijn er meer dan honderd andere personages. Met elkaar vormen ze een fresco d…Lees verder

Over Almudena Grandes

Almudena Grandes Hernández (Madrid, 7 mei 1960) is een Spaanse schrijfster, columniste in het dagblad El País en vaste tafelgast in het radioprogramma Hoy por hoy van de zender Cadena SER.

Biografie

Hoewel Grandes al van jongs af aan schrijfster wil worden, studeert ze onder druk van haar moeder aan de faculteit van aardrijkskunde en geschiedenis aan de Complutense Universiteit van Madrid. Na die studie schrijft ze stukjes voor encyclopediën. Ze debuteert als fictieschrijfster met de erotische roman Las edades de Lulú in 1989 (vertaald als Episoden uit het leven van Lulu). De roman is een groot succes en is vertaald in meer dan 20 talen.

Lees verder op Wikipedia