Boek
Nederlands

Hapje voor Lulu : voel & doeboek

Camilla Reid (auteur), Ailie Busby (illustrator)

Hapje voor Lulu : voel & doeboek

Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Lulu heeft honger. Ze laat zien wat voor eten ze allemaal lekker vindt. Vierkant prentenboek met vrolijk gekleurde illustraties, voelelementen en flapjes. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Voeding
Titel
Hapje voor Lulu : voel & doeboek
Auteur
Camilla Reid
Illustrator
Ailie Busby
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Lulu's lunch
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Holland, 2011
[14] p. : ill.
ISBN
9789025111403 (hardback)

Besprekingen

Na Lulu’s schoenen, Lulu’s kleertjes en Lulu’s potje, is er nu Hapje voor Lulu, waarmee Camilla Reid het aanbod van boekjes voor peuters over dagdagelijkse onderwerpen verder uitbreidt. Net als de vorige uitgaven is ook dit stevig uitgevoerd boek gericht op voelen en doen.
Zoals de titel laat vermoeden staan koken en eten centraal. Helaas is er geen duidelijke verhaallijn, integendeel. Het begin van Hapje voor Lulu start nochtans goed: rond etenstijd krijgt Lulu honger en krijgt ze een slabbetje aan. De sluiting met klittenband vastmaken, dat mag de lezer doen. Op de volgende pagina krijgt Lulu eten voorgeschoteld: een wortel, pizza en yoghurt met honing als dessert. Je kan ook voelen hoe de honing kleeft, maar eens je de beschermklever verwijdert, plakken voortaan de bladzijden van het boek aan elkaar. Het is bovendien de vraag of de gemiddelde peuter pizza eet.
Tot zover enige poging tot het creëren van een verhaal: vanaf pagina drie gaa…Lees verder
De kleuter Lulu heeft honger en dat is niet zo vreemd, want het is etenstijd. Lulu laat zien wat ze te eten krijgt en waar ze allemaal van houdt: pizza, yoghurt met honing, patat met vissticks, picknicken en banaantjes eten. Ook mag ze een keer samen met haar moeder eten koken: spaghetti! In deze serie verschenen eerder drie deeltjes: over Lulu's schoenen, kleertjes en potje*. Het geheel is vrolijk vormgegeven met kleurrijke illustraties, en heeft stevige, op elkaar geplakte pagina's. De enige volwassene die in het verhaal voorkomt, de moeder, komt niet helemaal in beeld (het hoofd ontbreekt), het verhaal is dan ook echt vanuit het kind verwoord. Verschillende etenswaren en attributen zijn voelbaar gemaakt. Zo kan er een slabbetje worden vastgemaakt met klittenband en kan gevoeld worden hoe kleverig honing is (door een iets verzonken plakstrip, afgedekt met een los papiertje). Soms zijn er uitklapbladen of flapjes. Vooral het spaghetti-uitklapblad op de slotpagina zal verrassend zijn …Lees verder

Hapje voor Lulu

Een kijk- en voelboekje waarbij de peuter mee kan volgen wat Lulu graag eet. Hierbij is een poging gedaan om sommige ingrediënten ook werkelijk te laten voelen, zoals de fishsticks, de bananenschil en de spaghettislingers.
Op elk vlak is dit boekje beneden niveau. De illustraties zijn wel kleurrijk maar ronduit lelijk: statisch, zwakke compositie, geen echte expressie, stereotiep. Het voedsel is ook weinig realistisch en dus moeilijk herkenbaar weergegeven. De voelelementen doen sensorisch veeleer onaangenaam aan en zijn zeker geen tactiele verrijking van het boekje. Het verhaal oogt heel mager en de tekst is louter een droge vermelding van feiten.