Boek
Nederlands

Afscheid : gedicht uit de tijd van het virus

Cees Nooteboom (auteur)
+1
Afscheid : gedicht uit de tijd van het virus
×
Afscheid : gedicht uit de tijd van het virus Afscheid : gedicht uit de tijd van het virus

Afscheid : gedicht uit de tijd van het virus

De nieuwe dichtbundel van Cees Nooteboom, Afscheid, begon in een tuin, wat er beschreven werd waren mediterrane planten, maar wat er tevoorschijn kwam waren gedachten over de oorlog, beelden uit een ver verleden dat nooit is verdwenen. En daarna nam het gedicht nogmaals een wending toen een geheimzinnig virus ineens de wereld beheerste en het leven veranderde. Afscheid is een indrukwekkende bund
Onderwerp
Coronacrisis
Titel
Afscheid : gedicht uit de tijd van het virus
Auteur
Cees Nooteboom
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Koppernik, © 2020
51 p.
ISBN
9789083048062 (hardback)

Besprekingen

Als een eenzame reiger aan het water

In een dichtbundel die betoverende beelden bevat, werpt Cees Nooteboom zich opnieuw op de vergankelijkheid van het bestaan.

Cees Nooteboom (1933), bekend om zijn proza, naar eigen zeggen bovenal dichter, was al even op streek met een nieuwe bundel toen 'het geheimzinnige virus dat ineens de wereld beheerst' zich aandiende. Het zou vreemd zijn, schrijft hij in het nawoord, 'als het gedicht zich daar niets van aan zou trekken'.

Dus dat doet het, maar weinig nadrukkelijk. Veel meer is Afscheid - Gedicht uit de tijd van het virus een cyclus over de vergankelijkheid van het menselijk bestaan - een thema dat Nooteboom, zacht gezegd, niet voor het eerst bezighoudt. Nota bene al op zijn 22ste wijdde hij er zijn debuutbundel aan (De doden zoeken een huis, 1956).

In de vorm borduurt Afscheid voort op het vier jaar geleden verschenen Monniksoog. Wederom telt de bundel 33 samenhangende gedichten die zich ook heel best los laten lezen. Elk gedicht bestaat uit drie kwatrijnen plus een eenregelig staartje, dat in de beste gevallen het geheel een fraaie zwiep geeft. Dat klinkt als een keurslijf, maar het …Lees verder

Deze bundel ‘Afscheid’ van Cees Nooteboom (1933) – het zal zijn dertigste zijn! – bestaat uit drie afdelingen, genummerd I, II en III, van elk elf gedichten (genummerd 1 t/m 11) van twaalf regels (drie maal vier), plus een laatste, dertiende regel van een tot vijf woorden. In zijn Nawoord legt Nooteboom, tamelijk omslachtig, uit dat het schrijven van een dichtbundel soms anders loopt dan verwacht - waarbij zowel een map tekeningen, een voorsocratische tekst van Empedokles, als het coronavirus een rol spelen - de ondertitel van de bundel luidt: ‘gedicht uit de tijd van het virus’. De gedichten zijn verrassend helder, beginnend met de regel: ‘Dit vroeg de man in de wintertuin zich af, / het einde van het einde, wat kon dat zijn?’ en eindigend met: ‘Hier moet het zijn, / hier neem ik afscheid van mijn zelf / en word dan langzaam // niemand.’ Mooie bundel, mooi van ritme, toon en thema, toegankelijk en melancholiek.

Over Cees Nooteboom

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Hpschaefer www.reserv-art.de

Cornelis Johannes Jacobus Maria (Cees, spreek uit als "sees") Nooteboom (Den Haag, 31 juli 1933) is een Nederlandse schrijver van voornamelijk romans, poëzie en reisverslagen.

Levensloop

De Hagenaar Nooteboom werd op school vaak als 'lastpak' weggestuurd, en zou op niet minder dan vier middelbare scholen hebben schoolgegaan. Na de dood van zijn vader bij het bombardement op het Bezuidenhout in 1945 werd hij door zijn stiefvader op kostscholen gestuurd: een franciscaner klooster in Venray en het Augustinianum in Eindhoven, maar hij maakte zijn middelbare school af aan een avondgymnasium te Utrecht.

Hij begon met werken in 1951 bij een bank in Hilversum, maar zwierf vanaf 1953 door Europa, nadat hij was afgekeurd voor zijn dienstplicht in het leger omdat hij 'te mager' zou zijn. Tijdens zijn reis schreef hij het eerste hoofdstuk van zijn debuutroman Philip en de anderen. In Parijs leerde hij Philip Mec…Lees verder op Wikipedia