De auteur van Zwart gat laat zich voor dit epische meesterwerk inspireren door Kuifje en David Lynch Doug wordt wakker van een vreemd, pulserend geluid. Hij is gewond en bevindt zich in een wereld van halfslaap en herinnering. Zijn kat Inky, die jaren eerder stierf, zit vlak bij een groot gat in de muur en gebaart Doug dat hij haar moet volgen. Maar wat zit er achter het gat? En ontdekt Doug daar
Onderwerp
Drugsverslaving
Titel
X / scen. en tek. Charles Burns
Auteur
Charles Burns
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
X'ed out
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Oog & Blik, 2010
[52] p. : ill.
Aantekening
Gevolgd door : De korf en Suikerschedel
ISBN
9789054922827 (hardback)

Besprekingen

Charles Burns leverde met de graphic novel 'Black Hole' (vertaald als 'Zwart gat', 2009)* een van de beste boeken uit de Amerikaanse stripgeschiedenis af. Met de nieuwe serie 'X' tapt hij ongeveer uit hetzelfde vaatje. De jongeman Doug wordt wakker en twijfelt of hij nog droomt. Er zit een gat in de muur en als hij daarin stapt om zijn zwarte kat te achtervolgen, belandt hij in een nachtmerrie. Die nachtmerrie (of is het echt?!) wordt afgewisseld met flashbacks die laten zien dat Doug tot die tijd vooral rondhing in de undergroundscene vol griezels, drugs, rockmuziek en meisjes die even aantrekkelijk als gevaarlijk zijn. Het scenario van 'X' is onnavolgbaar, maar intrigerend genoeg om te blijven lezen. Het tekenwerk van Burns is schitterend en voor de verandering eens ingekleurd. Het is onduidelijk welke kant 'X' op gaat, maar dit eerste deel is bijzonder veelbelovend.

Over Charles Burns

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Yves Tennevin

Charles Burns (geboren 27 september, 1955) is een Amerikaanse cartoonist, stripauteur, illustrator en filmregisseur. Burns staat bekend om zijn angstaanjagende tekenstijl en verhaallijnen. Hij leeft in Philadelphia met zijn vrouw, schilder Susan Moore en dochters Ava en Rae-Rae.

Illustratie

Burns illustreerde onder meer de cover van het Iggy Popalbum Brick by Brick. Hij tekende ook werk dat door The Coca-Cola Company werd gebruikt om het product Soda te adverteren.

Werken

  • Hardboiled Defective Stories 1988 (Pantheon Books) ISBN 0394754417
  • Curse of the Molemen 1991(Kitchen Sink Press) ISBN 0878161341
  • Black Hole 1995 - 2004 (Kitchen Sink Press)
  • El Borbah 1999 (Fantagraphics Books) ISBN 1560973269
  • Big Baby 2000 (Fantagraphics Books) ISBN 1560973617
  • Skin Deep: Tales of Doomed Romance 2001 (Fanta…Lees verder op Wikipedia