Boek
Nederlands
Een Israëlische minister stapt op uit onvrede over het terugtrekken uit een aantal nederzettingen op de Westoever, maar wordt dan gechanteerd door een Mossad-agent.
Onderwerp
Verraad
Titel
De verraders
Auteur
David Bezmozgis
Vertaler
Nicolette Hoekmeijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The betrayers
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
238 p.
ISBN
9789023490449 (paperback)

Besprekingen

Zo simpel is het niet

Integriteit, principes en vergeving staan centraal in een nieuwe roman van de Canadese schrijver en filmmaker David Bezmozgis. De lof die hij oogst, is volledig terecht.

Baruch Kotler is op de vlucht voor de pers van zijn thuisland Israël. De 63-jarige minister van Handel en voormalige Sovjet-Russische zionistische dissident bleef zich verzetten toen zijn regering besloot een Joodse nederzetting in bezet Palestijns gebied op te geven, en dus lekten politieke tegenstanders zijn relatie met de veel jongere Leora Rosenberg. Het stel vlucht naar Jalta, de badplaats op de Krim waar Kotler als kind vaak op vakantie ging.

Tot zijn ontsteltenis botst Kotler er op Chaim Tankilevitsj, de man die hem veertig jaar eerder openlijk van spionage voor de CIA had beschuldigd en hem zo tot dertien jaar gevangenschap in de Goelag had veroordeeld.

Hoe zal die confrontatie aflopen? Hoe zal Kotler de vlucht met zijn minnares aan zijn vrouw, dochter en zoon uitleggen? En hoe zal Leora reageren wanneer Kotler besluit om na één dag naar Israël terug te keren?

Zou David Bezmozgis (°1973) lang over de titel van zijn roman hebben moeten nadenken? In De ve…Lees verder

Sovjet-dissident en Israëlisch politicus Baruch Kotler ontvlucht de pers, samen met zijn jonge maîtresse. Ze gaan naar Jalta, een badplaats op de Krim waar ze een kamer betrekken van Svetlana, die toevalligerwijs de echtgenote van Vladimir Tankilevitsj is, de man die Kotler ooit heeft verraden, waardoor hij naar de goelag werd verbannen. De auteur beschrijft de twee dagen die de reis duurt. Hierin komen de levens van de hoofdpersonen uitgebreid aan bod. Bezmozgis doet dat in een fraaie stijl, hij formuleert voortreffelijk. Vooral het leven van ‘verrader’ Tankilevitsj wordt uitstekend beschreven, net als de politieke beschouwingen, die door het verhaal zijn heen gevlochten. Toen het boek af was, kwam de Krim in het wereldnieuws. In het nawoord, getiteld ‘De roman in de tijd’, gaat de schrijver hierop in. Bezmosgiz werd in 1973 in Riga geboren. In 1980 emigreerde hij naar Canada, hij woont in Toronto. In 2011 debuteerde hij met de roman ‘De vrije wereld’. Hij wordt beschouwd als een bel…Lees verder