Boek
Nederlands

Boven of beneden?

Dick Bruna (illustrator)
+1
Boven of beneden?
×
Boven of beneden? Boven of beneden?

Boven of beneden?

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Nijntje zit in de tent, maar wie komt er uit het ei? Vierkant hardkartonnen prentenboek over voorzetsels en soms tegenstellingen, met eenvoudige tekeningen in felle kleuren en schuifelementen. Vanaf ca. 1,5 jaar.
Onderwerp
Tegenstellingen
Titel
Boven of beneden?
Illustrator
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Mercis Publishing, 2019
[12] p. : ill.
ISBN
9789056478162 (hardback)

Besprekingen

Dit vierkante hardkartonnen Nijntje-boekje met twee afgeronde hoeken leert op speelse wijze een aantal voorzetsels; soms zijn het ook tegenstellingen. Op elke pagina staat een enkel woord, zoals in, uit, op, onder, langs en over. Op elke rechterpagina kan een element bewegen door middel van een schuifje of in één geval een draaischijf. Op de linkerpagina zie je bijvoorbeeld Nijntje die in de tent zit, op de rechterpagina een lege eierdop: als je het schuifje beweegt komt er een kuiken uit. Of links Nijntje die langs de vijver fiets, rechts vogels die over de bloemen vliegen. Ook de tekening op het omslag van Nijntje aan een rekstok is beweegbaar. Met gestileerde, dikzwart omlijnde illustraties in de bekende, sprekende Brunakleuren. Mooi stevig uitgevoerd kartonboek in de serie 'Nijntje schuifboekje'; eerder verscheen o.a. 'Groot en klein?'*. Vanaf ca. 1,5 jaar.

Nijntje schuifboekje

Wie kent Nijntje niet? In ‘boven of beneden’ zit Nijntje in de tent, komt het kuiken uit het ei piepen en komt het schaap van achter de struik tevoorschijn. De meest voorkomende voorzetsels komen in dit boekje aan bod.Het vierkante kartonnen schuifboekje is stevig voor kleine handjes. De schuifbare delen zijn gemakkelijk te hanteren. De lijntekeningen met primaire kleuren zijn herkenbaar voor peuters en jonge kleuters.Hoe dan ook zijn er wel enkele gemiste kansen bij dit boekje. Zo is slechts één kant van het uitschuifbare deel bedrukt en is er dus alleen op de rechterbladzijde een venster waar iets kan verschijnen of verdwijnen. Het was ook leuker geweest als we Nijntje in én uit de tent konden schuiven, of als de appel uit de boom naar beneden zou vallen in plaats van dat we de appel naast de boom moeten schuiven.


Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te w…Lees verder op Wikipedia