Makkelijk lezen Nederlands

De ijzige toendra

Ellen Labrecque (auteur), Karin Beneken Kolmer (vertaler)

De ijzige toendra

Ellen Labrecque (auteur), Karin Beneken Kolmer (vertaler)
  • Vanaf 9-11 jaar
Wist je dat de grond van een toendra altijd bevroren is? Lees welke dieren en planten er kunnen overleven. Met grote kleurenfoto's. Makkelijk te lezen. Vanaf ca. 8 t/m 10 jaar.
Onderwerp
Toendra's
Titel
De ijzige toendra
Auteur
Ellen Labrecque
Vertaler
Karin Beneken Kolmer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Arctic tundra
Editie
1
Uitgever
Zoetermeer: NBD Biblion, 2014
32 p. : ill.
ISBN
9789462020696 (hardback)

Besprekingen

Wat is een toendra en uit hoeveel zones bestaat deze habitat? Deze vragen worden onder meer beantwoord in dertien korte hoofdstukken van twee pagina’s. Verder komen o.a. aan bod waarom we zo weinig over toendra's weten, welke dieren en planten er voorkomen en wat de gevolgen zijn door de opwarming van de aarde. In elk hoofdstuk staat links een tekst van maximaal vier zinnen in een grote letter, met daaronder een kleurenfoto. Rechts is telkens een paginagrote afbeelding opgenomen met een kadertekst onder het kopje ‘Wow!’, ook weer in een grote letter. Het handzame boek bevat overzichtsfoto’s, zoals van de Noordpool, en foto’s van details zoals dieren en planten. De tekst/informatie is beknopt en to the point. Moeilijke woorden zoals bioom, Inuit en permafrost zijn vetgedrukt en opgenomen in de woordenlijst achterin. De informatie is goed toegankelijk voor jonge lezers, ook voor de nog niet zo vlotte lezers. Voor hen is het een heldere eerste kennismaking met de toendra's. Met woordenli…Lees verder

De ijzige toendra

In dit deel van de reeks ‘Aan het einde van de wereld’ leer je meer over de toendra. Waar bevindt zich de toendra, welk klimaat vinden we daar, wat leeft er, ... Op een beknopte, niet te langdradige manier krijg je de gewenste info. Eigen aan het label ‘Makkelijk lezen’ is uiteraard de goede toegankelijkheid voor moeilijke lezers. Al kan de mature lezer hier ook zeker geboeid geraken.
Het lettertype en de lay-out zijn niet meteen aantrekkelijk, maar de foto’s maken wel wat goed. Achteraan vind je een verklarende woordenlijst, een register en verwijzingen naar andere boeken en websites over het onderwerp.
Al bij al een leuk ‘weetjesboek’.