Boek
Nederlands

Lang leve de koningin

Esmé Lammers (auteur), Annemarie Van Haeringen (illustrator)
Het schaakspel staat centraal in dit verhaal in een verhaal. Sara ontdekt dat haar onbekende vader wel eens een beroemde Zuid-Afrikaanse schaakkampioen zou kunnen zijn. Ze bemachtigt een prachtig schaakspel, en komt zo in de sprookjeswereld van een oorlogszuchtige koning en een vindingrijke koningin terecht. Samen met haar koninklijke vriendin verzint Sara de regels voor een nieuw spel.
Onderwerp
Ouders, Schaken
Titel
Lang leve de koningin
Auteur
Esmé Lammers
Illustrator
Annemarie Van Haeringen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2020
180 p. : ill.
ISBN
9789025881429 (hardback)

Besprekingen

Sara, een dromerig meisje van acht jaar, woont samen met haar moeder bij haar opa. Beide volwassenen hebben weinig tijd voor haar. Op school haalt Sara slechte cijfers totdat zij Victor, een nieuwe klasgenoot, ontmoet. Hij helpt haar niet alleen met het huiswerk, maar brengt haar ook in aanraking met het schaakspel. Dit spel spreekt zozeer tot haar verbeelding dat de stukken voor haar gaan leven en zij van en met de koningin de spelregels leert. Tot verbazing van haar schoolmeester verslaat Sara hem bij een schaaksimultaanseance. Daarom mag zij tegen een Zuid-Afrikaanse grootmeester spelen, die haar vader blijkt te zijn. Ontroerend verhaal, enerzijds over het dagelijkse leven van Sara, anderzijds over de middeleeuwse riddertijd, die door de schaakstukken wordt opgeroepen. Er is veel humor in verwerkt. Het boek werd geschreven nadat de auteur, kleindochter van Max Euwe, al de gelijknamige, succesvolle film had uitgebracht en is minstens zo mooi. Het boek geeft bovendien duidelijk uitle…Lees verder

Over Esmé Lammers

Esmé Lammers (Amsterdam, 9 juni 1958) is een Nederlands filmregisseuse.

Lammers studeerde eerst wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam en voltooide daarna in 1989 de filmopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten met de film De schaker en de dame.

Haar eerste lange speelfilm, Lang leve de koningin, ging ook over schaken. Deze film won de prijs voor Beste Film op het Nederlands Filmfestival 1996. Haar tweede film Tom en Tomas werd op het internationale kinderfestival in Chicago met een prijs bekroond. Voor de film Amazones werd ze in 2005 genomineerd voor de Emden Film-award.

Ze schreef bovendien de scenario's voor televisieseries zoals Wet & Waan, Baantjer, Kleine daden, grote gevolgen en Flodder.

Lammers is een dochter van journaliste Caroline Euwe en politicus Han Lammers en kleindochter van schaker Max Euwe. Haar echtgenoot is Dick Maas.

Lees verder op Wikipedia