Boek
Nederlands

Hemel boven Londen

Håkan Nesser (auteur), Ydelet Westra (vertaler)
Een rijke man, stervende aan kanker, nodigt voor zijn 70e verjaardag zijn familie en enkele anderen uit voor een diner in Londen; tijdens het diner verrast hij iedereen.
Titel
Hemel boven Londen
Auteur
Håkan Nesser
Vertaler
Ydelet Westra
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Himmel över London
Editie
2
Uitgever
Breda: De Geus, 2015
533 p.
ISBN
9789044532470 (paperback)

Besprekingen

FANTASTISCHE LEUGENAAR

Leonard Vermin is een steenrijke man die nog maar een paar weken te leven heeft. In Londen organiseert hij een etentje waarop hij zijn testament zal voorlezen. Maar al snel doorkruisen heftige herinneringen, een horlogemoordenaar en andere vreemde figuren zijn plannen.

Leonard Vermin keert terug naar Londen, de stad waar hij op het einde van de jaren zestig Carla ontmoette, de Tsjechische vrouw die zijn leven in een spionagefilm veranderde: gecodeerde boodschappen, vermommingen, achtervolgingen, bedreigingen en gehunker naar de meestal onbereikbare Carla - Leonard vindt in een boekenwinkeltje niet voor niets pakjes achter Schopenhauers Die Welt als Wille und Vorstellung . Aan hun 'liefde' komt na een paar jaar onverwachts een einde. Carla verdwijnt en Leonard begint wat later een relatie met zijn therapeute Maud. Wanneer hun verhouding al lang is leeggebloed, neemt de stervende Leonard Maud en haar twee kinderen toch mee naar Londen. Hij wil hen aan zijn 'laatste avondmaal' laten aanschuiven, ook al is de zoon een vrouwengek die alleen uit is op Leonards erfenis en lijdt de dochter aan smetvrees. Daarnaast heeft Leonard een plaats gereserveerd voor Milos, een New Yorkse jongeman die geen idee heeft waarom hij is uitgenodigd.

In Hemel bov…Lees verder

De rijke Leonard Vermin wordt zeventig maar is stervende aan kanker. Voor zijn verjaardag heeft hij behalve zijn partner ook zijn stiefkinderen uitgenodigd en nog twee andere personen die voor de rest van de familie onbekend zijn. Het feest moet in Londen plaatsvinden. Terwijl iedereen zich voorbereidt op het diner volgen we de personages niet alleen in het heden maar ook in hun verleden. Leonard kijkt terug op zijn eerdere verblijf in Londen toen hij verliefd werd op een Tsjechische vrouw (een spionne?) en hij koeriersdiensten uitvoerde voor haar of haar opdrachtgevers. Ook blijft het raadselachtig in welke verhouding een zekere Milos Skrupka staat tot Leonard en waarom hij is uitgenodigd. Alles zal duidelijk worden als het diner eindelijk begint, maar dan zijn we al bijna 500 pagina’s verder. Een heel opmerkelijke roman die blijft boeien en die, hoewel er feitelijk weinig gebeurt, steeds meer spanning oproept door de terugblikken in het verleden. De personages hebben allen iets spec…Lees verder

Over Håkan Nesser

Håkan Nesser (Kumla, 21 februari 1950) is een Zweedse schrijver. Nesser is docent van beroep.

Van Veeteren

Nesser werd in de jaren 90 bekend door zijn bekroonde misdaadromans met inspecteur Van Veeteren in de hoofdrol. De romans spelen zich af in Maardam in een fictief Europees land, met onder andere opvallende trekjes van Nederland en/of Vlaanderen, waar inspecteur Van Veeteren met zijn collega's wordt ingeschakeld om een moeilijke moordzaak op te helderen.

Van Veeteren is een menselijke politieman: de vraag waarom een misdaad begaan is, is voor hem ook zeer belangrijk.

In 2003 verscheen het laatste deel uit de reeks over inspecteur Van Veeteren: Fallet G.

De romans met Van Veeteren werden verfilmd met Sven Wolter als Van Veeteren.

Ander werk

Nesser heeft ook een aantal opzichzelfstaande boeken geschreven, zoals Kim Novak badade aldrig i Genesaret…Lees verder op Wikipedia