Boek
Nederlands

De grom uit de hond halen

Iduna Paalman (auteur)
+1
De grom uit de hond halen
×
De grom uit de hond halen De grom uit de hond halen

De grom uit de hond halen

Debuutbundel met gedichten over tal van onderwerpen die rond centrale thema's als angst en het zoeken naar zekerheid cirkelen.
Titel
De grom uit de hond halen
Auteur
Iduna Paalman 1991-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2019
79 p.
ISBN
9789021418070 (paperback)

Besprekingen

Met hinkstapsprongen dwars door de dagelijkse werkelijkheid verbeeldt Iduna Paalman (Rolde, 1991) een hoogst persoonlijk perspectief op de meest uiteenlopende zaken. De speelse titel van haar debuutbundel geeft al een indicatie van de stijl. De meeste gedichten bestaan uit dóórlopende zinnen in onregelmatig opgebouwde strofen. Klankovereenkomst speelt geen enkele rol en de toon is vaak registrerend vertellend. Het zijn in dit geval de verrassende beeldspraak en grillige verbindingen die de poëzie maken: 'Of ik wapens uit Rusland wil / of meisjes uit de buurt. Of ik mijn bed // opnieuw in wil zaaien, ik kan kiezen / wil ik sliden of scoren?'. Eén constante is een vage vrees (niet voor niets voert ze angsthaas Franz Kafka op) en die moet natuurlijk bezworen worden, met concrete informatie als cijfers en bewijzen en liefst ook het nodige vraag- en denkwerk. Hoewel de verzen toegankelijk zijn, beperkt de ‘veeldradige’ uitwerking het bereik. Voor alle lezers geldt evenwel: Paalmans gedicht…Lees verder

Schijnveiligheid op de snijtafel

Janita Monna schrijft wekelijks over poëzie voor Trouw.

Tussen alle naar verse drukinkt ruikende bundels, sprong eentje er meteen uit. Het papier was vergeeld, de rug kapot, het boekje was, gezien het briefje dat tussen de bladzijden zat gevouwen ('Gered van de papierversnipperaar') kennelijk al eens voor oud papier aangezien. Oud was deze kleine bloemlezing zeker, iemand had 'm in 1936 aangeschaft. Nog voor de oorlog. Het maakte me nieuwsgierig. Wat was toen de 'Nieuwste Dichtkunst' (zoals het boekje heette)? Er stonden gedichten in van Marsman, Achterberg en Vestdijk, maar ook van H. de Bruin. Poëzie was in elk geval iets voor mannen, de bundel telde op zo'n zestig dichters een handvol vrouwen.

Ik keek naar de stapel 'nieuwe dichtkunst' die de postbode net had bezorgd, hier was de verhouding omgekeerd: één man, de rest vrouw. En jong. 28 bijvoorbeeld, is Iduna Paalman, die nadat ze eerder verhalen publiceerde, onlangs als dichter debuteerde met 'De grom uit de hond halen'.

Haar gedicht 'Geschiede-nisle…Lees verder

Over Iduna Paalman

Iduna Paalman (Rolde, 1991) is een Nederlandse dichter, schrijver en columnist.

Biografie

Paalman studeerde Duitse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Humboldt Universität in Berlijn. In 2010 deed ze mee aan het schrijversplatform ABCYourself onder begeleiding van Edward van de Vendel. Haar werk verscheen onder meer in Revisor, De Gids en Het Liegend Konijn. Sinds 2016 is ze columnist voor Hard//hoofd.

In 2019 debuteerde Paalman met de bundel De grom uit de hond halen. Hiervoor werd zij genomineerd voor de Buddingh- en de Ida Gerhardt Poëzieprijs. Door de Volkskrant werd ze uitgeroepen tot literair talent van het jaar. In 2020 won ze de Poëziedebuutprijs aan Zee.

De grom uit de hond halen werd door recensenten lovend onthaald. Vooral de manier waarop Paalman existentiële angsten aangaande controle licht en met humor voor het voetlicht weet te brengen wekt indruk. Ook haar heldere s…Lees verder op Wikipedia