Dvd
Meertalig

3 faces

Jafar Panahi (regisseur), Behnaz Jafari (acteur), Marziyeh Rezaei (acteur)

3 faces

Jafar Panahi (regisseur), Behnaz Jafari (acteur), Marziyeh Rezaei (acteur)
Een video met een hulpoproep van een jong meisje dat aan haar conservatieve familie wil ontsnappen komt in handen van een beroemde actrice. Samen met een bevriende regisseur reist ze naar het dorp van het meisje.
Titel
3 faces / regie Jafar Panahi ; scenario Jafar Panahi [e.a.]
Regisseur
Jafar Panahi
Acteur
Behnaz Jafari Marziyeh Rezaei
Taal
Meertalig, Perzisch, Azerbeidzjaans
Uitgever
Imagine, © 2018
1 dvd-video
Speelduur
100 min.
Aantekening
Afwisselend Farsi en Azeri gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5425037941013
mooov

Besprekingen

Drama van Jafar Panahi, zijn vierde sinds hij twintig jaar geleden een filmverbod kreeg van de Iraanse regering. Evenals in ‘Taxi Teheran’ (2015) speelt Panahi een versie van zichzelf, net als actrice Behnaz Jafari. Een beroemde actrice krijgt een videoboodschap van een jong meisje dat om haar hulp vraagt om aan haar conservatieve familie te ontsnappen. Het lijkt alsof zij zelfmoord pleegt. Samen met een bevriende regisseur gaat de actrice naar het dorp van het meisje in het noordwesten van Iran. Ze praten met de bewoners over het meisje, maar horen ook van alles over hun dagelijks leven en tradities. De recensenten geven 3-4 sterren. Berend Jan Bockting (Volkskrant 29-8-’18): ‘(…) slimme, gelaagde en zelfbewuste film (…) Zo ontvouwt zich een wonderlijke meta-film die het midden houdt tussen roadmovie, detective en documentaireachtig portret van het Iraanse platteland. De waarheid is glibberig, in 3 Faces, waarmee Panahi de tijdgeest weer eens kundig op de staart trapt. (…)’ Winnaar v…Lees verder

Over Jafar Panahi

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Cines del Sur Granada Film Festival from Spain

Jafar Panahi, Perzisch: جعفر پناهی (Mianeh, 11 juli 1960) is een Iraanse filmregisseur. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste onafhankelijke filmmakers in Iran. Sinds 2010 verblijft hij in gevangenschap.

Op tienjarige leeftijd liet Panahi blijken schrijverstalent te hebben. Hij schreef een kort boek, en won daarmee een prijs bij een literatuurwedstrijd. In datzelfde jaar maakte hij zijn eerste 8mm films. Tijdens zijn dienstplicht maakte Panahi een documentaire over de Irak-Iranoorlog, waar hij zijn militaire dienst vervulde.

In de jaren tachtig studeerde hij te Teheran film en televisieregie. Hij maakte enkele televisieproducties en korte films, waarna hij assistent werd van regisseur Abbas Kiarostami.

Zijn debuut De witte ballon werd in 1995 in het filmfestival van Cannes beloond met een Gouden Camera. Zijn volgende film, De spiegel, won in 1997 het Internationale Filmfestival van Locarno. In 2000 won zijn film De cirkel …Lees verder op Wikipedia