Boek
Nederlands
Een vertegenwoordiger en voormalig gewichtheffer gaat in 2014 in Warschau op zoek naar zijn grootvader die is verdwenen. Wanneer hij hem vindt, hoort hij een verhaal dat zijn eigen jeugd in een ander daglicht stelt.
Onderwerp
Geheimen
Titel
Saturnin
Auteur
Jakub Małecki 1982-
Vertaler
Karol Lesman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Pools
Oorspr. titel
Saturnin
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2022
271 p.
ISBN
9789021459806 (paperback)

Besprekingen

Ontroerend, spannend, interessant en uitdagend tegelijk

Saturnin is de zoveelste roman over de Tweede Wereldoorlog die er tóch in slaagt de lezer verrast achter te laten.

Van een boek dat ik recenseer staan de kant­lijnen steevast vol pijlen, leestekens en ver­wijzingen naar andere pagina's. Alvorens een mening te vormen over de stijl en de vorm wil je als recensent immers weten wát je aan het lezen bent. Waarover het gaat komt op de eerste plaats; wat ik ervan vind, volgt vanzelf.

Welnu, de pagina's van de uitstekende roman Saturnin vormen een kluwen van aangeduide cruciale zinnen en tal van symbolen die mijn initiële verbazing weergeven. Kruisjes en kribbels telkens als het verhaal in een stroomversnelling komt, vraagtekens en bliksemschichten waar het surrealistische bokkesprongen vertoont, uitroeptekens en markeringen bij de spaarzame en dus eens zo efficiënte broodkruimels die het spoor markeren dat de lezer door het aanvankelijk vreemde, ja zelfs geheimzinnige verhaal leidt. Saturnin is dan ook een meeslepende roman, een verhaal om vingers en duimen bij af te likken.

Geest onder de geesten

Vooreers…Lees verder

Een literaire roman over een familie in Warschau in 2014. Saturnin, vertegenwoordiger en voormalig gewichtheffer, krijgt een telefoontje van zijn moeder: zijn 96-jarige grootvader Tadeusz is verdwenen. Saturnin rijdt naar zijn geboortedorp om hem te zoeken. Er ontvouwt zich een verhaal van drie generaties, sterk beïnvloedt door het militaire verleden van de grootvader. Wanneer Saturnin zijn grootvader vindt, hoort hij een verhaal dat zijn eigen jeugd in een ander daglicht stelt. In zachte, talige stijl geschreven. Voor een brede tot literaire doelgroep.Jakub Malecki (Kolo, 1982) is een van de hoogstgewaardeerde schrijvers van de jongere generatie in Polen. Hij werd genomineerd voor diverse literaire prijzen, waaronder de Angelusprijs en de prestigieuze Nike-literatuurprijs.