Boek
Nederlands

Het grote Anansiboek

Johan Ferrier (auteur), Noni Lichtveld (illustrator)
+1
Het grote Anansiboek
×
Het grote Anansiboek Het grote Anansiboek
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Traditionele verhalen over de spin Anansi, die zijn tegenstanders telkens weer te slim af is.
Titel
Het grote Anansiboek
Auteur
Johan Ferrier
Illustrator
Noni Lichtveld
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2020
127 p. : ill.
ISBN
9789045124896 (hardback)

Besprekingen

Superman, schurk of 'slimme gozer'?

Over tricksters in nieuwe jasjesIn 2009 en 2010 verschenen drie verhalenbundels over figuren die al eeuwenlang in de orale vertelcultuur overleven en dat inmiddels ook doen in schriftelijke vorm. Het gaat om twee bundels over de Afro-Caraïbische spin Anansi en één over het Braziliaanse bosduiveltje sasí. Het grote Anansiboek van Johan Ferrier (1910-2010) werd voor het eerst uitgegeven in 1986 en is nu opnieuw vormgegeven en voorzien van ingekleurde, en gedeeltelijk nieuwe illustraties van Noni Lichtveld. Wijnand Stomp brengt Anansi tot leven in theatervoorstellingen. Anansikenner Lieke van Duin bewerkte vijftien van zijn verhalen in Mister Anansi leert de wereld lachen. En Noni Lichtveld en Lieke van Duin bewerkten samen verhalen van Monteiro Lobato (1882-1942) tot Sasí: het bosduveltje op één been, waarbij Lichtveld ook illustraties maakte.

Tricksterverhalen

De genoemde verhalen behoren tot…Lees verder
Een mooie jubileumuitgave ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van Johan Ferrier. Deze eerste president van Suriname overleed in januari 2010 en was een notoire verhalenverteller. In deze mooie publicatie staan 26 traditionele verhalen over de spin Anansi. Anansi is slim, maar ook lui en vraatzuchtig. Door zijn niet-aflatende honger komt hij meermaals in de problemen, maar dankzij zijn listige karakter slaagt hij er meestal in een oplossing te vinden. De verhalen worden verteld in een eenvoudige, maar beeldende taal. Ze zijn grappig en vaak maatschappijkritisch zonder moraliserend te worden en zullen door kinderen en volwassenen gesmaakt worden. De vele kleurrijke, ook paginagrote, prenten weerspiegelen perfect de sfeer van de verhalen, door hun karakter dat tegelijkertijd Afrikaans en Caribisch aandoet. De vormgeving is verzorgd, met een rustige bladspiegel en kleurenillustraties of decoratieve elementen op elke spread. Heruitgave met een nieuwe vormgeving en nieuwe illustrat…Lees verder

Over Johan Ferrier

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Verhoeff, Bert / Anefo

Johan Henri Eliza Ferrier (Paramaribo, Suriname, 12 mei 1910 – Oegstgeest, Nederland, 4 januari 2010) was de eerste president van de Republiek Suriname.

Levensloop

Johan Ferrier volgde in Paramaribo de ulo (Van Sypesteynschool), de mulo (Hendrikschool) en de Surinaamse Kweekschool. Vanaf 1927 was hij onderwijzer, aanvankelijk in het binnenland van Suriname en later in Paramaribo. Hij behoorde in 1946 tot de oprichters van de Nationale Partij Suriname en hij was lid van de Staten van Suriname van 2 april 1946 tot 3 maart 1948.

In Nederland studeerde Ferrier sociale pedagogiek aan de Gemeentelijke Universiteit te Amsterdam. Hij promoveerde in november 1950 tot doctor in de Letteren en de Wijsbegeerte op het proefschrift De Surinaamse samenleving als sociaal-pedagogische opgave, een omwerking van zijn doctoraalscriptie. Een maand later keerde hij met zijn gezin terug naar Suriname, waar hij leraar en directeur bij de…Lees verder op Wikipedia