Boek
Nederlands

Lang leve familie!

Joke Janssen (auteur)
+1
Lang leve familie!
×
Lang leve familie! Lang leve familie!

Lang leve familie!

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Petra's ouders vangen Wouter (8) op, omdat zijn moeder heel ziek is. Eerst vindt Petra (12, ik-figuur) dat maar niks, maar ze gaat steeds meer met Wouter meeleven. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Lang leve familie!
Auteur
Joke Janssen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2015
148 p.
ISBN
9789044825343 (hardback)

Besprekingen

De 12-jarige Petra (ik-figuur) trekt zich het lot aan van de vier jaren jongere Wouter; zijn doodzieke moeder heeft kanker. Al gauw vangen de ouders van Petra de jongen dagelijks op, geholpen door de doortastende tante Liesbeth en Buurman Bertus. Bemoeienis van diverse instanties zorgen echter voor onrust in het niet alledaagse gastgezin. In dagboekvorm worden gedetailleerd en inleefbaar de gebeurtenissen en de gedachten en gevoelens van Petra beschreven. Gewetensvragen zoals Mag je plezier maken na de dood van iemand?, worden verwoord met gevoel voor warmmenselijkheid, hilariteit en relativiteit. Zijdelingse aspecten, zoals het feit dat de behulpzame moeder van een van Petra's vriendinnen een hoer blijkt te zijn en een 'kennis' van Buurman Bertus, maken het geheel wat overvol qua problematiek. Bovendien is de schrijfster nadrukkelijk aanwezig met haar mening over bepaalde instanties. Onafhankelijk te lezen van 'Lang leve saai!'*, ook over Petra. Vanaf ca. 11 jaar.

Lang leve familie!

Van de ene dag op de andere wordt het gezinsleven van Petra overhoop gehaald als Wouter bij hen komt wonen. Tot dan toe kreeg Petra als enig kind alle aandacht en ze is nog maar net bekomen van een zware periode waarin haar moeder ernstig ziek werd. Bovendien is er de grote overstap naar de middelbare school die haar erg bezig houdt. En dan is er ook nog het gedrag van haar bemoeizieke tante en een vader die soms vreemde dingen doet. Op haar eigen manier probeert Petra al deze veranderingen een plaats te geven en schrijft ze haar gevoelens van zich af in haar dagboek. Als blijkt dat de moeder van Wouter dezelfde ziekte heeft als haar moeder en ook hij er alleen voor staat, besluit Petra om het op te nemen voor haar nieuwe plusbroer. Als de moeder van Wouter komt te overlijden neemt zijn nieuwe gezin het heft in handen en doet er alles voor om Wouter bij hen te houden.

In dagboekvorm geschreven brengt ‘Lang leve familie!’ het verhaal van een jonge puber die worstelt met z…Lees verder

Over Joke Janssen

Joke Janssen (Sittard, 1974) is een Nederlandse schrijfster.

Biografie

Joke Janssen is een Nederlandse schrijver. Haar jeugdboeken zijn verschenen bij Uitgeverij Clavis.

Nadat Janssen in 1993 haar vwo-B voltooid had, studeerde zij sociologie in Tilburg. Vier jaar later studeerde zij cum laude af, met een specialisatie in methoden en technieken van onderzoek.

Tien jaar lang is Janssen werkzaam geweest als sociaal-wetenschappelijk onderzoeker. Ze is getrouwd en heeft een dochter. Om gezondheidsredenen was Janssen in 2007 genoodzaakt haar baan als onderzoeker op te zeggen. Tijdens haar herstel begon ze te schrijven. In eerste instantie schreef ze korte verhalen en columns. In 2011 verscheen haar eerste roman, Klaar.

Lang leve saai!, haar eerste jeugdboek (12+), verscheen augustus 2013 bij de Vlaams/Nederlandse uitgeverij Clavis. Lang leve familie! (2015), Lang leve chocola! (2017) en …Lees verder op Wikipedia