Boek
Nederlands
Bloemlezing waarin vijftig Nederlandstalige dichters hun poëzie etaleren.
Titel
We zouden naar zee gaan / een bloemlezing door Luuk Gruwez en Thomas Möhlmann ; verhalen door Jelle Van Riet
Samensteller
Luuk Gruwez Thomas Möhlmann 1975-
Medewerker
Jelle Van Riet
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: Poëziecentrum, 2020
78 p.
ISBN
9789056552190 (paperback)

Besprekingen

Deze gedichtenbundel is een bloemlezing waarin vijftig Nederlandstalige dichters hun poëzie etaleren. De gevarieerdheid die daardoor ontstaat, kan verhelderend en verlichtend werken. Immers, elk nieuw gedicht toont een ander karakter. Nadeel is dat de dichters in een relatieve anonimiteit blijven: de kans om eruit te springen is minimaal. Voor de lezer is zo’n bloemlezing een ‘avontuur’; je schuift de gedichten die je afwijst terzijde en je onthoudt de poëzie die je aanspreekt. Er is wel een overeenkomst tussen de gedichten te zien: ze doen nogal klassiek aan, iets dat niet negatief moet worden uitgelegd. Er valt dus veel te lezen, omdat de dichters de gelegenheid aangrijpen om in één gedicht zoveel mogelijk te zeggen. Er wordt door enkelen gezocht naar weinig woorden met een boodschap, woorden waarin de lezer een richting wordt gewezen. In deze bundel laten de dichters niet zoveel aan de verbeelding of verwachting over. Daardoor lijken sommige bijdragen meer op poëtisch proza. Ook da…Lees verder

Over Luuk Gruwez

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Luuk Gruwez (Kortrijk, 9 augustus 1953) is een Vlaams dichter, prozaïst en essayist.

Hij volgde het middelbaar onderwijs in het Damiaancollege en Germaanse filologie aan de KULAK, telkens te Kortrijk. Hij wordt licentiaat in de Germaanse talen aan de K.U.Leuven.

In 1976 verruilt hij het West-Vlaamse Kortrijk voor Hasselt. Daar verdient hij als leraar de kost tot aan zijn loopbaanonderbreking in 1995 naar aanleiding van het verwerven van een schrijversbeurs.

Hij is nu als fulltime-schrijver werkzaam met dichtbundels en proza en daarnaast columns, eerst wekelijks in De Standaard, vanaf 2001 tot 2003 maandelijks in De Morgen.

Gruwez' werk wordt weleens tot de neoromantiek gerekend, een stroming die als reactie op het nieuw-realisme van de jaren 60 weer aandacht opeiste voor de grote gevoelens omtrent leven, liefde, ziekte, vergankelijkheid en dood. Bij Luuk Gruwez gaat deze vorm van romantiek altijd gepaard met een flinke portie (zelf)ironie. …Lees verder op Wikipedia