Strip
Nederlands

Burn-out dagboek

Maaike Hartjes (auteur)
Persoonlijk beeldverslag door de Nederlandse striptekenares van haar burn-out en de wijze waarop zij die weer te boven kwam.
Onderwerp
Burn-out
Titel
Burn-out dagboek
Auteur
Maaike Hartjes
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, © 2018
[288] p. : ill.
ISBN
9789038805061 (paperback)

Besprekingen

Zo ziet een burn-out eruit

Vier jaar geleden stortte illustrator Maaike Hartjes in. Het stripdagboek waarin ze haar ervaringen verwerkte, is een van de hoogtepunten uit haar oeuvre.

Je bent een workaholic of je bent het niet. Striptekenaar Maaike Hartjes stortte vier jaar geleden in: huilbuien, dodelijke vermoeidheid, angsten. Werken lukte niet meer, maar ze besloot wel een dagboek over haar toestand bij te houden, waarin ze nauwkeurig registreerde hoe het met haar ging: meestal slecht. Niettemin produceerde ze iets dat zo goed is verteld en verbeeld dat je het een hoogtepunt in haar oeuvre moet noemen. Hartjes' Burn-out dagboek gaat over de worsteling met een ijzeren arbeidsethos.

In de jaren negentig werd Hartjes (1972) bekend met diverse edities van Maaike's Dagboekje, waarin ze via minuscule poppetjes gebeurtenissen uit haar eigen leven navertelde. Tien jaar lang tekende ze een stripcolumn voor weekblad Viva, ook was ze voorzitter van de BNS (Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers) en ze reisde met haar partner en stripcollega Mark Hendriks naar Hongkong om er samen met hem een boek over te tekenen. Naast het publiceren van strips was Hartjes voo…Lees verder

Burn-out komt steeds vaker voor. Ook striptekenares Maaike Hartjes, die bekend werd met haar dagboeken, kreeg er last van. Omdat ze geen nee kon zeggen tegen opdrachten van live-cartoon tekenen tijdens business events, raakte ze oververmoeid. Het was zo erg dat ze misselijk werd van werken. Diagnose: burn-out. Therapie: wachten tot het over is, werk afzeggen en rustig aan doen. Het enige dat nog lukte, was een getekend dagboek bijhouden. En wat voor dagboek! Door het gepieker en dagelijkse worstelingen open en eerlijk op te schrijven krijgen we een unieke indruk van wat burn-out is. Een sluipende ziekte, die maar moeilijk over gaat. Maaike loopt steeds het gevaar opnieuw in dezelfde valkuil te stappen als ze geleidelijk weer wil werken. Door steun van vrienden en haar vriend leert ze om te gaan met haar perfectionisme en stress. Het dagboek is nog steeds in de eenvoudige stijl getekend als haar oudere werk, maar aangevuld met realistisch werk, post-its en allerlei ingeplakte plaatjes…Lees verder

Over Maaike Hartjes

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Maaike Hartjes (Amsterdam, 15 oktober 1972) is een tekenaar en schrijfster van stripverhalen.

Maaike studeerde een jaar wiskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, voordat ze naar een kunstopleiding overschakelde.

Ze beheerst vele verschillende tekenstijlen, maar sinds ze halverwege de jaren 1990 begon op te vallen met de minuscule poppetjes uit Maaike's Dagboekje lijkt ze nauwelijks meer op een andere manier te tekenen. Deze strip wordt uitgegeven als small press-boekje en verschijnt na een aantal jaar enige tijd wekelijks in een bekend vrouwenblad. Het karakter van de strip veranderde daarmee enigszins, van kleine grapjes naar een wat realistischere dagboekvorm. Ook publiceerde Maaike haar stripjes in Iris Stripblad, Razzafrazz en Zone 5300.

Ze gaf een album uit met alleen maar door vrouwen gemaakte strips, Old Cake Comix.

Prijzen

In 2016 ontving Maaike de Stripschapprijs.

Lees verder op Wikipedia