Boek
Nederlands

Bluets : bespiegelingen in blauw

Maggie Nelson (auteur), Nicolette Hoekmeijer (vertaler)
Titel
Bluets : bespiegelingen in blauw
Auteur
Maggie Nelson 1973-
Vertaler
Nicolette Hoekmeijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Bluets
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2021
125 p.
Aantekening
Bevat bedenkingen, zegswijzen, uitdrukkingen, slogans, ideeën, oneliners, raadgevingen, versregels, invallen, quoten, meningen, gedachten, vragen, zinspreuken, deviezen, motto's, fragmenten van liedjesteksten enz. die de levenslange obsessie van de auteur voor de kleur blauw illustreren.
ISBN
9789045043937 (hardback)

Besprekingen

Liever dan al het blauw in de wereld

Kan het schrijven over haar lievelingskleur blauw helend werken? Maggie Nelson zoekt het uit in Bluets, dat eindelijk vertaald is.

Er zijn van die boeken waar je van uitgaat dat ze in vertaling beschikbaar zijn. Tot mijn verbazing verschijnt pas deze week de Nederlandse versie van Bluets van de Amerikaanse schrijfster Maggie Nelson, een boek van 2009. Misschien komt de vertaling er zo laat omdat het boek moeilijk te omschrijven is, voor de boekhandelaar altijd een probleem. Want in welk rek zet je Bluets? Poëzie? Essay? Autobiografie? Filosofie? Ik zou het naast de kassa leggen, zodat alle klanten het zien liggen, want dit boek verdient eenieders aandacht.

De titel van het boek verwijst naar het favoriete schilderij van Maggie Nelson, Joan Mitchells Les bluets van 1973, Nelsons geboortejaar. Het is een abstract drieluik met blauwe kleurvlakken tegen een witte achtergrond. Het is een werk dat ook verhalenschrijfster Lydia Davis inspireerde tot 'A writer wrestles with a painting' (in Artforum, januari 1996).

Blauw is de kleur waar Nelson verliefd op is. Waarom blauw? Daar is niet meteen een ve…Lees verder

Liefde en fascinatie voor de kleur blauw vormen het uitgangspunt voor deze associatieve aaneenschakeling van 240 korte persoonlijke notities, zelden langer dan 200 woorden. De kleur wordt psychologisch, filosofisch en wetenschappelijk benaderd en gerelateerd aan thema’s als pijn, liefde, verlangen, seksualiteit, verdriet, herinnering, religie en alcohol. Twee persoonlijke, traumatische situaties van de schrijfster keren steeds terug: de pijn van een verbroken liefdesrelatie en van de door een ongeluk verlamd geraakte vriendin. Behalve persoonlijke gedachten komen visies van tal van artiesten, filosofen en wetenschappers ter sprake, waaronder die van Van Gogh, Gertrude Stein, Joni Mitchel, Billie Holliday, Leonard Cohen, Ludwig Wittgenstein en Johann von Goethe. Nadat dit boek in 2009 in Amerika uitkwam, bereikte het daar een cultstatus. Genre-overstijgend schrijver, essayist, dichter en criticus Nelson (1973) schrijft onder andere over kunst en poëzie en oogstte veel succes met haar m…Lees verder