Boek
Nederlands

Familiewandeling

Marcel Möring (auteur)
Vier jaar geleden keerde Marcel Möring terug naar het noorden, waar hij opgroeide. Daar, tussen bos en boerenland, kwamen al rondzwervend herinneringen terug die ver weg en diep verborgen leken. Nu, na meer dan een halve eeuw, kan hij nog steeds, zo tussen waken en slapen, naar de onderduikouders van zijn moeder lopen. Zijn moeder had er in 1945 voor gekozen om bij hen te blijven, in plaats van te
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Familiewandeling
Auteur
Marcel Möring
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
132 p.
ISBN
9789403131719 (hardback)

Besprekingen

Terug naar waar het is begonnen

Het autobiografische heeft Marcel Möring nooit geboeid. In het kleine, ingetogen Familiewandeling blijkt ineens hoezeer zijn andere werk daarin wortelt. Een ontdekking voor de schrijver én de lezer.

In Familiewandeling neemt Marcel Möring afscheid van een huis. Vier jaar lang woonde hij in Dikninge, een statige, 19de-eeuwse buitenplaats, gelegen tussen het boerenland, de uitgestrekte velden en donkere bossen van Drenthe. Een afgelegen, geheimzinnig huis als in zijn roman In Babylon, waarin de sprookjesschrijver Nathan Hollander ingesneeuwd raakt.

De komst van de schrijver naar Dikninge betekende na een lang verblijf in de stad een terugkeer naar het noorden, naar het lege landschap van zijn jeugd. Op de eerste bladzijden van zijn korte, intense vertelling beschrijft Möring hoe het er daar uitziet, ruikt en voelt, de wijde blik over de velden, de geur van natte aarde, de oude bomen waarvan de bladeren verkleuren in de gloed van de nazomer.

Een idylle. Toch zijn de herinneringen die het huis en het landschap oproepen vaak dreigend en duister. Alsof de natuur zelf de schrijver wilde waarschuwen voor wat er ging komen, vloog op de eerste dag dat hij er woon…Lees verder

Over Marcel Möring

Marcel Möring (Enschede, 5 september 1957) is een Nederlands schrijver.

Leven

Möring werd geboren in Enschede en bezocht daar de Montessorischool. Eind jaren zestig verhuisde zijn familie naar Assen. Hij studeerde twee jaar MO-Nederlands, maar brak deze studie af, omdat hij zich toe wilde leggen op het schrijven. Hij had allerlei baantjes, onder meer als redacteur Theater en Beeldende Kunst bij de Drents-Groningse Persbladen.

Mörings boeken zijn in vertaling verschenen in meer dan vijftien landen. Voor het korte verhaal 'East Bergholt', vertaald door Stacey Knecht en gepubliceerd in 'The Paris Review' ontving hij als eerste niet Engelstalige schrijver de Aga Khan Prize.

Möring woont in Den Haag en was een van de eerste Nederlandse schrijvers met een eigen website. Gedurende het studiejaar 2007-2008 was Möring 'schrijver op locatie' aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, een functie waarin hij Abdelkader Benali opvolg…Lees verder op Wikipedia