Boek
Nederlands

Stekelhaar is echt niet raar!

Nadia Budde (auteur), Edward van de Vendel (vertaler)
+1
Stekelhaar is echt niet raar!
×
Stekelhaar is echt niet raar! Stekelhaar is echt niet raar!
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Iedereen heeft wel iets waar hij niet blij mee is. Opa Ozewoud wil minder oud zijn en Roderik vindt zijn nek te dik. Sommigen willen blauwgroene ogen en anderen een kleine mond. Gelukkig weet oom Colombo wat echt belangrijk is. Prentenboek met grappige, stoere tekeningen en tekst op ritmisch rijm over jezelf accepteren. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
IJdel zijn, Jezelf zijn
Titel
Stekelhaar is echt niet raar!
Auteur
Nadia Budde
Vertaler
Edward van de Vendel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Und ausserdem sind Borsten schön!
Uitgever
Brussel: Tiptoe Print, 2020
[32] p. : ill.
ISBN
9789463880541 (hardback)

Besprekingen

Een egel vertelt niet tevreden te zijn met zijn kapsel. Ook zijn neefjes, oom, tante, opa schildpad, de buren en hun dieren hebben wel iets wat niet bevalt: de een heeft een verkeerde kleur ogen, de ander zou liefst minder oud, of slanker, of sterker zijn. De tweeregelige tekst op rijm staat in vet aangezette, zwarte, witte of gekleurde schrijfletters in de illustraties. Op ongeveer tweederde van het boek is ineens een dubbele pagina zonder illustraties, met alleen een uitgebreide, humoristische en zeer ritmische tekst op rijm (aabbcc...). De stripachtige, stoere tekeningen tonen, steeds tegen een egaal gekleurde achtergrond, de personen en dieren die klagen over hun uiterlijk. De manier van illustreren is karikaturaal en fantasievol; de personages bestaan uit stevig omlijnde kleurvlakken met grappige details, zoals brede monden boordevol tanden. Humoristisch verhaal met een duidelijke boodschap over zelfacceptatie: wees tevreden met wie of wat je bent. Vanaf ca. 4 jaar.

Stekelhaar is echt niet raar!

Veel mensen willen er graag anders uitzien. Soms voelen we ons te dik, krult ons haar te veel, willen we graag wat groter zijn of is onze neus te lang. Ook de meisjes op het plein willen liever een mooi elfje zijn in plaats van hun brede taille en grote mond. Neefjes Tim en Tom, oom Haroen, tante An, opa Ozewoud, zus Marjolein, oma’s poedel Majesteit et cetera hebben elk hun eigen kwaaltjes die in dit prentenboek op een humoristische wijze worden afgebeeld. Enkel oom Colombo vindt schoonheid een achterhaald begrip. Want zeg nu zelf, aldus oom Colombo: “Alles wat je weten moet. Zoals je bent, zo ben je goed!”Met felle kleuren en robuuste vormen, slaagt Nadia Budde er in mensen te tonen hoe ze werkelijk zijn. Ze laat de schoonheidsfilter achterwege en de schreeuwerige ondertoon in de illustraties toont een ruw mensbeeld. Kwaaltjes worden in de verf gezet en gecombineerd met sterk expressieve gezichtscontouren. Ook de tekst neemt geen blad voor de mond: “Papa’s makk…Lees verder