Strip
Nederlands

Devadatta

Osamu Tezuka (auteur)
Alle leven is heilig...
Zo luidde het levensmotto van de manga-meester Osamu Tezuka (1928-1989), de ongekroonde peetvader van de Japanse graphic novel. Naast tientallen manga-jeugdreeksen, waaronder Astro Boy, schreef en tekende Osamu Tezuka bij leven en welzijn drie grote literaire reeksen, waarvan Boeddha verreweg de belangrijkste en meest aansprekende is.
In de kern vertelt Tezuka in
Titel
Devadatta
Auteur
Osamu Tezuka
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Devadatta
Uitgever
Amsterdam: Luitingh, 2007
322 p. : ill.
ISBN
9789024554973

Besprekingen

Deel 3 van een reeks historische, in zwart-wit getekende, grafische romans over het leven van de Boeddha in Japanse manga-tekenstijl, een karakteristieke karikaturale striptraditie, waarin naast geweldscènes veel ruimte is voor aanstekelijke humor en verbeelding van uiteenlopende personages. Ook in dit deel is er sprake van twee verhaallijnen. De jonge prins Siddharta, de komende Boeddha, vormt samen met een monnik en een paranormaal begaafd jochie een groep Samanna - mensen die bewust een spirituele weg afleggen. Die weg vol beproevingen wordt door de vrienden van Siddharta met de nodige reserve gadegeslagen en feitelijk afgewezen. Op een ander niveau tracht de neef van Siddharta, Devadatta, greep te krijgen op zijn bestaan. Door zich af te keren van de mensheid en te communiceren met de dieren, komt hij tot inzicht. De grafische vorm en het scenario vormen een artistieke eenheid, waarin naast de bijzondere hoofdpersonen de decors en landschappen aparte aandacht verdienen.

Over Osamu Tezuka

Osamu Tezuka (手塚治虫, Tezuka Osamu, Toyonaka, Osaka, 3 november 1928 – Chiyoda, 9 februari 1989) was een Japans mangaka en animator. Vanaf zijn debuut in 1946 tot zijn overlijden in 1989 bevond hij zich op de voorgrond van de manga-scène in Japan. Omwille van zijn grote hoeveelheid werken, vernieuwende technieken, populariteit en invloed, wordt hij beschouwd als de vader van de manga. Hij wordt vaak de “God van manga” (漫画の神様, Manga no Kami-sama) genoemd.

Jonge jaren

Osamu Tezuka werd geboren in Osaka, maar groeide op in het nabijgelegen stadje Takarazuka. Zijn ouders waren progressief. Zij maakten deel uit van de hogere middenklasse en hadden een grote belangstelling voor kunst. Zijn moeder hield van drama en zijn vader van film. Als kind tekende Tezuka veel. Toen al toonde hij een opmerkelijk talent.

Tijdens zijn jeugd was hij getuige van de militarisering en de steeds belangrijker wordende rol van propagan…Lees verder op Wikipedia