Strip
Nederlands

Kapilavastoe

Osamu Tezuka (auteur)
+1
Kapilavastoe
×
Kapilavastoe Kapilavastoe
In de reeks:
Boeddha; 1
In Kapilavastoe aan de voet van de Himalaya wordt de frêle prins Siddharta geboren. Een bijzondere kijk op het leven van Buddha, vol magie, geschiedenis, avontuur en spiritualiteit.
Titel
Kapilavastoe
Auteur
Osamu Tezuka
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Oorspr. titel
Kapilavastu
Uitgever
Amsterdam: Luitingh, 2006
400 p. : ill.
ISBN
9789024554775

Besprekingen

Osamu Tezuka wordt gezien als de uitvinder van manga. Voor hij het fenomeen Astroboy op Japan losliet was daar wel veel superieure grafiek te vinden, maar nauwelijks stripverhalen. Omdat hij eerder fan was van tekenfilms, vooral van het vroege werk van Walt Disney en overduidelijk ook van Max Fleischers Betty Boop, is zijn aanpak heel filmisch. Bovenop een gigantisch aantal pagina's ? meer dan 150.000 wordt geschat ? was Tezuka ook het hoofd van een anime-studio om een groot aantal prachtige tekenfilms te maken. Tezuka haalde zijn inspiratie uit oosterse en westerse literatuur en cultuur, zoals de op Fritz Lang geïnspireerde langspeelanime 'Metropolis'. Hij maakte een manga-reeks over 'Adolf' (inderdaad, die Adolf en twee naamgenoten, een Jood en toekomstige nazi), en ook over het leven van Siddharta, tegenwoordig bekender onder de naam Boeddha.

In de vierhonderd pagina's van dit eerste deel van vier komen we nog niet veel te weten over Siddharta. Tezuka beschrijft aan de hand…Lees verder
In deze historische graphic novel in Japanse manga-tekenstijl, waarin naast pittige geweldscènes personages op een opvallende wijze worden getypeerd, wordt in het gebied grenzend aan het Himalayagebergte toegeleefd naar de geboorte van de spirituele leraar, wiens leer, het Boeddhisme, de mensheid reeds 2.500 jaar een spiegel voorhoudt. In het stripverhaal worden naast het levensverhaal van prins Siddartha, de komende Boeddha, twee verhaallijnen opgepakt, waarin een jonge slaaf in contact komt met een brahmaan, die op zoek is naar de nieuwe leraar, en een kastenloze jongen, die kan communiceren met dieren. De jonge slaaf doorbreekt de code van het kastenstelsel en valt daardoor in ongenade. Grafisch, naar vorm en inhoud, is dit een bijzonder stripboek met veel aandacht voor schilderachtige decors. In de realistische, in zwart-wit getekende vertelling is ruimte voor relativerende humor. Het verhaal heeft een open einde en wordt vervolgd in een tweede deel.

Over Osamu Tezuka

Osamu Tezuka (手塚治虫, Tezuka Osamu, Toyonaka, Osaka, 3 november 1928 – Chiyoda, 9 februari 1989) was een Japans mangaka en animator. Vanaf zijn debuut in 1946 tot zijn overlijden in 1989 bevond hij zich op de voorgrond van de manga-scène in Japan. Omwille van zijn grote hoeveelheid werken, vernieuwende technieken, populariteit en invloed, wordt hij beschouwd als de vader van de manga. Hij wordt vaak de “God van manga” (漫画の神様, Manga no Kami-sama) genoemd.

Jonge jaren

Osamu Tezuka werd geboren in Osaka, maar groeide op in het nabijgelegen stadje Takarazuka. Zijn ouders waren progressief. Zij maakten deel uit van de hogere middenklasse en hadden een grote belangstelling voor kunst. Zijn moeder hield van drama en zijn vader van film. Als kind tekende Tezuka veel. Toen al toonde hij een opmerkelijk talent.

Tijdens zijn jeugd was hij getuige van de militarisering en de steeds belangrijker wordende rol van propagan…Lees verder op Wikipedia