Boek
Nederlands

En de bomen : gedichten

Patrick Conrad (auteur)
+1
En de bomen : gedichten
×
En de bomen : gedichten En de bomen : gedichten

En de bomen : gedichten

Bundel verzen over schijn en werkelijkheid en de woorden die te kort schieten bij het afscheid.
Onderwerp
Ouder worden
Titel
En de bomen : gedichten
Auteur
Patrick Conrad
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag, © 2020
76 p.
ISBN
9789460019197 (paperback)

Besprekingen

Er is na de publicatie van zijn verzamelbundel ‘As’ vijf jaar uitgekeken naar een nieuwe uitgave van deze veelzijdige Vlaamse dichter en beeldend kunstenaar (1945). Niet zozeer dood en leven staan daarin centraal, maar eerder schijn en werkelijkheid of: de woorden die te kort schieten bij het afscheid - van zijn moeder - van het vergankelijke leven als een film: mysterieus en meedogenloos. Heden en verleden lijken tegenover elkaar te staan. De gedichten zijn aansprekend, soms rijmend en met herhaling tot versterking van de tijd van doodgaan en doorgaan. Als laatste zijn er de bomen, na ‘het bloedeloze en de overdenking’. De taal is overtuigend ondanks de vele vraagtekens bij verleiding en misleiding in het zoeken naar de waarden tijdens het luisteren en kijken. De beelden van de illustraties op de flappen versterken die contrasten in de barokke of heldere woorden. Een overtuigend resultaat in ‘de waan van wat zal voortbestaan’ en daarmee een bijzondere bundel.

Over Patrick Conrad

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door PATRICK CONRAD gemaakt met een van op afstand bediende camera.

Patrick Conrad (Wilrijk, 16 juli 1945) is een Vlaams dichter, scenarioschrijver, filmregisseur en schrijver van (misdaad)romans. Hij was met Nic van Bruggen medestichter van het Antwerpse dichtersgenootschap Pink Poets (1972-1982). Zijn werk werd vertaald naar o.a. het Engels en het Duits. Naast de 20 romans die hij schreef, maakte hij ook 20 films voor televisie en bioscoop. Conrad is ook bekend als beeldend kunstenaar.

Stijl van zijn poëzie

Toen Patrick Conrad en dichter Nic van Bruggen op 22 november 1972 het intellectueel genootschap ‘Pink Poets’ in Antwerpen oprichtten was dit een manifest tegen het realisme, dat Gentse dichters rond tijdschrift Yang voorstonden. Ook speelde het verlangen mee om de stad na de roerige jaren zestig, met onder andere Ferre Grignard, in een tweede avant-gardegolf op te nemen. De roze kleur was geen kenmerk van homoseksuele geaardheid, maa…Lees verder op Wikipedia