Boek
Nederlands

Ik heb een paar vragen voor je : over de ware toedracht van een tragedie op een Amerikaanse kostschool

Rebecca Makkai (auteur), Arjaan Van Nimwegen (vertaler), Thijs Van Nimwegen (vertaler)
+1
Ik heb een paar vragen voor je : over de ware toedracht van een tragedie op een Amerikaanse kostschool
×
Ik heb een paar vragen voor je : over de ware toedracht van een tragedie op een Amerikaanse kostschool Ik heb een paar vragen voor je : over de ware toedracht van een tragedie op een Amerikaanse kostschool

Ik heb een paar vragen voor je : over de ware toedracht van een tragedie op een Amerikaanse kostschool

Genre:
Een bekende podcastmaker keert voor een gastcollege terug naar haar oude kostschool in New England, waar in de jaren negentig een van haar klasgenoten werd vermoord. De zwarte gymleraar werd veroordeeld, maar er rijzen steeds meer twijfels over de ware toedracht van de moord.
Titel
Ik heb een paar vragen voor je : over de ware toedracht van een tragedie op een Amerikaanse kostschool
Auteur
Rebecca Makkai
Vertaler
Arjaan Van Nimwegen Thijs Van Nimwegen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
I have some questions for you
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, © 2023
413 p.
ISBN
9789046830994 (paperback)

Besprekingen

Vermoorde meisjes, luguber vermaak

Ik heb een paar vragen voor je, Rebecca Makkai's eerste roman sinds het magistrale Een stralende toekomst (2019), begint met de bijtend cynische introductie van een slachtoffer. Thalia Keith was de 17-jarige die in 1995 dood in het zwembad van de exclusieve kostschool Granby werd gevonden. Slachtoffer van 'De New Hampshire-moord', waarvoor de zwarte gymleraar Omar Evans werd veroordeeld.

In 2018 keert podcastmaker Bodie Kane, ooit een klasgenootje van Thalia, terug naar Granby om een flitscursus podcasten te geven. Wanneer twee leerlingen die moordzaak als onderwerp kiezen, rakelt dat oude herinneringen en twijfels op.

Want speelden racistische vooroordelen geen grote rol in de veroordeling van Evans? Was, pakweg, Thalia's manipulatieve vriendje Robbie Serenho geen plausibeler dader? Zeker gezien de geruchten dat Thalia hem bedroog met de ook bij de vertelster zeer geliefde muziekleraar Denny Bloch, die achteraf gezien een seksueel roofdier was?

Tot Bloch blijk…Lees verder

Dwaalspoor

Rebecca Makkai verkwist haar talent aan een thriller die nooit spannend wordt.

Wie heeft in 1995 Thalia Keith vermoord? Die vraag spookt al decennia door het hoofd van Bodie Kane. Haar kamergenote werd destijds gevonden in het zwembad op de campus van Ganby, een eliteschool in New England. Thalia was een vrolijk meisje dat door haar tienerjaren dartelde. Ja, er waren de gebruikelijke puberdrama’s – een milde eetstoornis, een vage verliefdheid op de muziekleraar, die ene stiekeme joint – maar niets dat een gewelddadige dood voorspelde.

Eerst werd nog aan een ongeval gedacht – misschien had Thalia te veel gedronken, misschien liep een spelletje naaktzwemmen verkeerd af – maar die theorie strookte niet met het rapport van de patholoog: de hoofdwonde kon niet veroorzaakt zijn door een val en haar vlecht raakte niet vanzelf in een zwemlijn verstrengeld. Een fout gelopen poging tot ontvoering? Thalia was van rijke afkomst, maar iedereen op Ganb…Lees verder

Een roman over de moord op een Amerikaanse studente in de jaren negentig. Podcastmaker Bodie Kane is voor een gastcollege terug op haar oude kostschool in New England. Haar terugkeer naar het elitaire Ganby roept vele herinneringen op: Bodie was de enige op school met een beurs, en een van haar klasgenoten, de populaire Thalia, werd in hun laatste jaar dood aangetroffen. De omstandigheden van Thalia's dood en de snelle veroordeling van de zwarte gymleraar Omar Evans zijn al jaren onderwerp van online discussie. Evans heeft altijd beweerd onschuldig te zijn. Is het politieonderzoek destijds wel goed aangepakt? Bodie begint te twijfelen aan haar eigen observaties uit die tijd: heeft zij misschien dingen over het hoofd gezien?
 ‘Ik heb een paar vragen voor je’ is scherpzinnig en eigentijds geschreven, waarbij de ware toedracht van de gebeurtenissen zich langzaam ontvouwt. Vooral een brede tot literaire lezersgroep. Rebecca Makkai (1978) is een Amerikaanse schrijver. Ze won onder mee…Lees verder

Suggesties