Boek
Nederlands

NLP voor dummies

Romilla Ready (auteur), Kate Burton (auteur)
Inleiding tot neurolingui͏̈stisch programmeren.
Titel
NLP voor dummies
Auteur
Romilla Ready Kate Burton 1962-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Neuro-linguistic programming for dummies
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Pearson Education, 2011
XIV, 381 p. : ill.
ISBN
9789043022804 (paperback)

Besprekingen

NLP was van oorsprong een nieuwe vorm van psychotherapie. In de jaren '70 bedacht door Richard Bandler en John Grindler. Als we één van hun publicaties uit 1975 herlezen dan merken we dat deze grondleggers vooral geïnspireerd werden door het specifieke taalgebruik dat Milton H. Erickson hanteerde tijdens zijn succesvolle hypnotherapeutische sessies.

Het wonderbaarlijke aan NLP is echter dat nog steeds zovele mensen uit de sociale sector en uit de wereld van de bedrijfscommunicatie zich laten verleiden tot het volgen van deze zeer dure cursussen. Ready en Burton omschrijven deze levensbenadering als volgt: "NLP stelt je in staat te begrijpen wat je bezielt, hoe je denkt, hoe je voelt en hoe je vat krijgt op het dagelijks leven in de wereld om je heen."

Gelukkig gebruiken beide auteurs minder commercieel vakjargon en durven zij afstand te nemen van de beloften om in minder dan één uur schoolse problemen op te lossen. Desondanks bekruipt mij een onaangenaam gevoel als ik le…Lees verder
Deze tweede versie van 'NLP voor dummies' bevat de karakteristieke kenmerken van de 'voor dummies'-reeks: oefeningen en tips, voorbeelden, ondersteunende icoontjes, tekeningen en cartoons. Het verschil met de vorige editie zit in een enigszins veranderde ordening en benaming van de hoofdstukken, met name in het begin; een aantal nieuwe voorbeelden; twee nieuwe hoofdstukken: een over modelleren en een over veranderen. Beide edities, de oude van 2005 en deze, zijn naast elkaar te gebruiken; op het totaal van 370 pagina's zijn er zeker 300 hetzelfde gebleven. Die twee nieuwe hoofdstukken maken het geheel wel vollediger, zeker als het gaat om 'modelleren', toch een essentieel onderdeel van neurolinguïstisch programmeren. Voor ieder die verbeteringen in zijn of haar leven aan wil brengen.