Boek
Nederlands

Vlijmscherpe tranen

S.A. Cosby (auteur), Henk Moerdijk (vertaler)
Een interraciaal homostel wordt vermoord. Hoewel de vaders moeite hadden met de geaardheid van hun zonen, zetten ze hun vooroordelen opzij om wraak te nemen op de dader.
Titel
Vlijmscherpe tranen
Auteur
S.A. Cosby
Vertaler
Henk Moerdijk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Razorblade tears
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, 2023
334 p.
ISBN
9789044365504 (paperback)

Besprekingen

De zwarte hype

'Waanzinnig', 'sensationeel', 'verrassend'. Niet alleen het kruim van de Amerikaanse misdaadauteurs, van Michael Connelly tot Dennis Lehane, stak in 2020 de loftrompet over 'Blacktop Wasteland', ook recensenten prezen het boek de hemel in. Toen vorige lente de Nederlandse vertaling 'Een laatste uitweg' in de winkels lag, klonken ook bij ons jubelkreten. Terecht, want S.A. Cosby's eerste thriller bij een grotere uitgeverij was een even brutale als originele southern noir, gekruid met een snuif maatschappijkritiek op hedendaags Amerika, waar de kloof tussen wit en zwart goede mensen soms tot foute daden drijft.

Dat S.A. Cosby, Shawn voor de vrienden, als Afro-Amerikaanse zuiderling zelf opviel in de grotendeels witte club van misdaadschrijvers, droeg allicht ook bij tot de hype. Vóór het succes van 'Blacktop Wasteland' leurde hij met zijn boeken in zijn autokoffer, als hij niet achter de toonbank van zijn ijzerwinkel stond of bijkluste als lijkwagenchauffeur. Cos…Lees verder

Een thriller over vooroordelen, vaderschap en wraak. Ike Randolph, een zwarte man met een crimineel verleden, krijgt bericht dat zijn zoon Isiah en diens witte echtgenoot Derek zijn vermoord. Hoewel Ike de geaardheid van zijn zoon nooit volledig heeft kunnen accepteren, is hij ontroostbaar. Ook Dereks vader Buddy Lee — met eveneens een crimineel verleden — schaamde zich voor zijn zoons homoseksualiteit, maar hij zal niet rusten voor hij weet wie zijn zoon vermoord heeft. De twee vaders besluiten hun vooroordelen aan de kant te schuiven en de handen ineen te slaan om wraak te nemen op de moordenaar van hun zoons. In prettige, toegankelijke stijl geschreven. S.A. Cosby (Mathews County, 1973) is een bekende Amerikaanse schrijver. Hij schreef een klein aantal boeken. Zijn werk wordt in meerdere landen uitgegeven.