Boek
Nederlands

Wat zit er in je buik, mama?

Sam Lloyd (auteur)
+1
Wat zit er in je buik, mama?
×
Wat zit er in je buik, mama? Wat zit er in je buik, mama?

Wat zit er in je buik, mama?

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een moeder laat haar zoontje (ik-figuur) steeds onder haar boller wordende rok kijken om te raden wat voor verrassing ze in haar buik heeft. Vierkant prentenboek met paginagrote kleurenillustraties, eenvoudige tekst gedeeltelijk op rijm en beweegbare delen. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Onderwerp
Gezinsuitbreiding
Titel
Wat zit er in je buik, mama? / tekst en ill. Sam Lloyd
Auteur
Sam Lloyd
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
What's in your tummy, mummy?
Uitgever
Utrecht: Veltman, 2007
[20] p. : ill.
ISBN
9789059207295

Besprekingen

Mama komt thuis met een grote verrassing: er zit iets in haar buik. Zoonlief vraagt zich af wat het zou kunnen zijn. Mama geeft hem een heleboel tips, terwijl de verrassing in haar buik steeds groter en groter wordt. Zoonlief weet echter nog steeds niet wat het is: is het een vlo, een inktvis of een draak?

Met eenvoudige prenten probeert Sam Lloyd de voorbereiding op een baby luchtig aan te brengen. Of hij daar goed in slaagt, is de vraag: de zwangerschap zelf komt dan wel aan bod, maar over de geboorte wordt niet gerept. Op de laatste bladzijde staat het hele gezinnetje, mama, de ik-persoon en de nieuwe baby ? waar is papa? ?, afgebeeld. Lloyd combineert rijmvorm en flapjes om het verhaal boeiend te maken. Per bladzijde geeft hij daarbij een onvolledig gelaten rijm. Een peuter kan dan het vervolg proberen raden: wat zou er in die buik van mama kunnen zitten? De rijmpjes zelf lichten echter geen enkele tip van de sluiter op, en de verrassing achter de flap is dan ook echt noodz…Lees verder
De ik-persoon, een jongetje, vraagt steeds aan zijn mama wat er in haar almaar dikker wordende buik zit. Want volgens mama zit daar een geweldige verrassing in. De lezer tilt daartoe telkens de rode jurk van mama op door middel van een flapje. Is het misschien een vlo, aap, paard, een draak of een inktvis? Waarop mama reageert, totdat de pop-upillustratie op de laatste pagina's hen tweeën samen met een baby toont. Warm, blij, vrolijk, grappig verhaal, waarbij innig contact tussen moeder en zoon blijkt uit dialoog en oogcontact in de tekeningen. Alleen klinkt 'Het is zo groot dat ik me zorgen maak' niet als komend uit de mond van de ik-figuur. De deels rijmende tekst is in grote losse schrijfletters gezet. Stevig uitgevoerd vierkant prentenboek met stevige flapjes en pop-up. Felle acrylverfillustraties op wisselende achtergrondkleuren beslaan dubbele pagina's. Hartverwarmend, prima prentenboek om jonge kinderen voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje. Vanaf ca. 2,5 jaar.

Wat zit er in je buik, mama?

Eenvoud, humor en fantasie sieren dit stevige prentenboek waarin je achter flapjes al te gekke verrassingen ontdekt. Mama is hoogzwanger en haar zoontje kan niet wachten op de geboorte. Ongeduldig als hij is, verzint hij de meest gekke dingen die er in haar buik zouden kunnen zitten. Op kleurrijke achtergronden zie je moeder en zoon allerlei spelletjes spelen, waarbij in vette, zwarte letters de tekst te lezen is die telkens eindigt op: … De buik, die pagina na pagina dikker wordt, is telkens een flap(je) waarachter het vervolg verstopt zit op die … En eind goed, al goed, op het einde kondigt de baby zich triomfantelijk aan op een stevige dubbele pop-uppagina. De langverwachte geboorte springt letterlijk van het blad af. Zowel de schreeuwerige kleuren als de naïeve tekeningen zijn weinig subtiel en niet echt kunstzinnig, maar de doorgedreven stijlkeuze wordt consequent aangehouden, waardoor dit boek binnen zijn genre best te smaken valt. De absurde, naïeve humor geeft het geheel een s…Lees verder

Over Sam Lloyd

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door BrokenSphere

Samuel (Sam) Lloyd, Jr. (Weston, Vermont, 12 november 1963 - Los Angeles, 30 april 2020) was een Amerikaanse acteur en zanger. Hij is vooral bekend als de advocaat Ted Buckland uit de Amerikaanse sitcom Scrubs en had vele kleine rollen in speelfilms en televisieseries, waaronder The West Wing, Bones, NYPD Blue en Desperate Housewives.

Hij was ook een geschoold a capella-zanger wiens groep The Blanks ook optrad in Scrubs als 'The Worthless Peons' of 'Ted's Band'. Hij was basgitarist in de groep The Butties die het repertoire van The Beatles speelde. Lloyd, zelf rechtshandig, speelde linkshandig om Paul McCartney zo goed mogelijk te imiteren.

Filmografie

  • Super Capers (2009) - Herman Brainard
  • ExTerminators (2009) - Hutt
  • Pants on Fire (2008) - Howard
  • Tour de Fright (2008) - St. Vouliet
  • Waking Up with Monsters …Lees verder op Wikipedia