Boek
Nederlands

Een jaar met de ooievaar

Thomas Müller (auteur)
+1
Een jaar met de ooievaar
×
Een jaar met de ooievaar Een jaar met de ooievaar

Een jaar met de ooievaar

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
De ooievaars hebben een nest gemaakt op het dak van een boerderij. Prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties waarin deze (trek)vogels een jaar lang worden gevolgd. Met weetjes. Vanaf ca. 5 t/m 8 jaar.
Onderwerp
Ooievaars
Titel
Een jaar met de ooievaar
Auteur
Thomas Müller
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Ein Jahr mit den Störchen
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2015
[34] p. : ill.
ISBN
9789044825459 (hardback)

Besprekingen

Begin april komt een ooievaarspaartje terug uit Afrika en neemt het oude nest op een schuur van een boerderij weer in. Al gauw broedt het vrouwtje drie eieren uit. Dertig dagen later komen er jonge ooievaars uit. Er breekt dan een drukke tijd aan voor het ouderpaar. Na zestig dagen in het nest kunnen de jongen vliegen en gaan ze de buurt verkennen. Midden augustus trekken alle ooievaars weer richting Afrika. De jongen zullen daar nog vier jaar blijven voordat ze weer naar Europa vliegen. Mooi, oblong prentenboek met fraaie natuurgetrouwe gekleurde tekeningen, telkens over een dubbele bladzijde en soms vanuit vogelperspectief. Met gemiddeld vijf regels per bladzijde wordt relevante informatie gegeven over de levensloop van ooievaars. Paargedrag, broeden op het nest, het voeden van de jongen, vliegen hoog in de lucht... het wordt op de afbeeldingen heel sfeervol weergegeven. Achterin staan in een kleine letter extra weetjes over de verschillende ooievaars en de aan hen verwante reigers …Lees verder

Een jaar met de ooievaar

Thomas Müller blijft vogels onder de loep nemen. Na de uil, de zwaluw en de mus is het nu de beurt aan de ooievaar.

We volgen de ooievaar een jaar lang. Het zoeken en onderhouden van een nest, het wachten op het ooievaarsvrouwtje, het typische snavelgeklepper, de eieren, het grootbrengen van de kleintjes, het zoeken naar voedsel, het ringen, het leren vliegen, de voorbereiding op de trektocht naar het zuiden, de trektocht zelf, zijn vijanden, ... ze worden allemaal beschreven in dit non-fictieprentenboek. Achteraan vinden de geïnteresseerden nog enkele weetjes en wat extra uitleg over enkele 'neefjes' van de ooievaar.

De taal is duidelijk en eenvoudig, de illustraties gedetailleerd en waarheidsgetrouw. Het is een informatief boek voor nieuwsgierige kinderen vanaf vijf jaar.


Over Thomas Müller

Thomas Müller kan verwijzen naar:

  • Thomas Müller (SS'er) (1902), Duits SS officier
  • Thomas Müller (noordse combinatieskiër) (1961), Duits noordse combinatieskiër
  • Thomas Müller (voetballer) (1989), Duits voetballer


Lees verder op Wikipedia