Boek
Nederlands

Het schemeren van de wereld

Werner Herzog (auteur), Marion Hardoar (vertaler)
Waargebeurd verhaal over een Japanse soldaat die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het Japanse leger vecht. Op een afgezonderd eiland ontgaat het hem dat Japan zich heeft overgegeven en leeft hij nog dertig jaar in oorlog.
Titel
Het schemeren van de wereld
Auteur
Werner Herzog
Vertaler
Marion Hardoar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Das Dämmern der Welt
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2022
111 p. : ill.
ISBN
9789029523660 (hardback)

Besprekingen

Dertig jaar hopen

Het onwaarschijnlijke verhaal van een Japanse soldaat die dertig jaar lang een afgelegen eiland verdedigde omdat hij niet wist van de capitulatie in 1945, past perfect in het werk van filmmaker ­- en nu ook schrijver - Werner Herzog.

Een in de Stille Oceaan gestationeerde Japanse soldaat die niet weet dat Japan in augustus 1945, na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, capituleerde en nog dertig jaar lang een onbeduidend eilandje blijft verdedigen. Wie zou zoiets kunnen verzinnen? Sommige verhalen zijn te absurd om te geloven, en toch zijn ze waargebeurd. Dostojevski zei dikwijls tegen jonge schrijvers: je hoeft niets te verzinnen, de naakte feiten zijn al spectaculair genoeg. Het is een advies dat de Duitse filmmaker Werner Herzog, die volgende week tachtig wordt, ter harte heeft genomen. In veel van zijn op feiten gebaseerde films en documentaires - intussen meer dan vijftig - staan mensen centraal die onvoorstelbare dingen doen.

Vaak leveren ze een onverbiddelijk en ongelijk gevecht met de natuur. Een milieuactivist die probeert samen te leven met grizzlyberen in Alaska (zijn harige vrienden peuzelen hem uiteindelijk op terwijl zijn videocamera aanstaat). Een rubberbaron die een stoomboot van drie …Lees verder

Welcome to the jungle

Werner Herzog trekt de jungle in om een bosgeest te vangen. Hij komt terug met een waargebeurd verhaal over een eenzaat die tegen de wereld strijdt.

In 1997, tijdens een galadiner in Tokio, begaat cultregisseur Werner Herzog een faux pas. Hij is in de stad om de opera Chushingura te ensceneren, een klassiek Japans verhaal over eerwraak en seppuku, en krijgt een uitnodiging van keizer Akihito: of hij tijd heeft voor een privéaudiëntie aan het hof? Omdat Herzog geen zin heeft in holle politieke plichtplegingen, weigert hij botweg. Tot verbijstering van zijn disgenoten. In het moderne, naoorlogse Japan mag de keizer dan niet meer over goddelijke status beschikken, toch komt Herzogs weigering over als majesteitsschennis. Na een pijnlijke stilte wordt hem gevraagd wie hij dan wél zou willen ontmoeten. Herzog twijfelt niet: Hiroo Onoda.

Zijn naam moge onbekend klinkt, zijn heroïsche verhaal doet ongetwijfeld een belletje rinkelen. Als Japans soldaat krijgt Onoda tijdens WOII de opdracht om het Filipijnse eiland Lubang te verdedigen tegen de oprukkende geallieerden. Omdat hij niet weet dat het Japanse ke…Lees verder

Een bijzonder waargebeurde verhaal over Hiroo Onoda, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Japanse leger diende. Op een eiland in de Stille Oceaan ontgaat het hem dat Japan zich heeft overgegeven en blijft hij het eiland nog dertig jaar lang verdedigen. Hij vecht zowel met de meedogenloze natuur als met zijn eigen demonen. Verhalend geschreven. 'Het schemeren van de wereld' zal een brede tot literaire lezersgroep aanspreken. Met illustraties. Werner Herzog (München, 1942) is (onder andere) auteur, scenarioschrijver, cameraregisseur en stemacteur. Het boek maakt deel uit van de serie: 'Oorlogsdomein'.

Over Werner Herzog

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Flickr user "erinc salor" https://www.flickr.com/photos/espressoroast/

Werner Herzog (München, 5 september 1942) is een Duits filmregisseur, -producent, scenarioschrijver en acteur.

Levensloop

Samen met Volker Schlöndorff, Alexander Kluge, Rainer Werner Fassbinder en Wim Wenders was hij een van de belangrijkste regisseurs van de Duitse naoorlogse auteursfilm die vanaf eind jaren zestig furore maakte in de internationale cinema.

Zijn films kenmerken zich door een bevreemdende kijk op de alledaagse werkelijkheid die onze culturele vooringenomenheden in twijfel trekken. Zo speelt Auch Zwerge haben klein angefangen zich helemaal in een commune van dwergen af. Aguirre vertelt het verhaal van een Spaanse conquistador die langzaam gek wordt in het Amazone-oerwoud, Jeder für sich und Gott gegen alle gaat over Kaspar Hauser, een volwassen vondeling zonder verleden en opvoeding, die tot een 'beschaafd' mens wordt opgevoed maar de wereld vanuit een heel eigen 'wilde' logica blijft…Lees verder op Wikipedia