Straf : verhalen

Straf : verhalen
Commentaires
Mens en misdaad
In Straf serveert de Duitse ex-strafpleiter Ferdinand von Schirach twaalf ijzige misdaadverhalen. Vaak illusieloos, maar niet zonder een toef menselijkheid.
Rechtbankthrillers. Je kunt er de straten mee plaveien. Bovendien is de ene vaak nog inwisselbaarder dan de andere. En John Grisham is tenslotte ook alweer een tijdje passé. Wie het gehad heeft met het genre, neemt misschien toch beter eens de misdaadverhalen van Ferdinand von Schirach (°1964) ter hand. Want dat is andere koek. Met zijn ijzige, ontbladerde verteltoon neemt de Duitse auteur je in een mum van tijd in een houdgreep.
"Moorden ontstaan, net als kunst en literatuur, uit een gevoel van vreemdheid tegenover de wereld", zo liet Von Schirach zich vorig jaar ontvallen in Der Spiegel. In zijn boeken legt hij een voorkeur aan de dag voor onaangepaste zielen die hun aanvechtingen niet langer in bedwang kunnen houden én tot een onverwachte misdaad overgaan. Waarna hij nauwkeurig het proces van schuld en boete fileert.
Von Schirach put voor zijn succesvolle verhalen rijkelijk uit zijn eigen praktijk. Ooit was hij in Duitsland een vermaard strafpleit…Lire la suite
Twaalf rozen voor Lydia
Er zijn misdaden, ja, maar in de eerste plaats beoefent ex-advocaat Ferdinand von Schirach de kunst van de menselijkheid.
Ferdinand von Schirach was een gewaardeerde strafpleiter en al flink in de veertig toen hij met de verhalenbundels Misdaden en Schuld in Duitsland en ruime omgeving onverwacht een bestsellerauteur werd. De verhalen, meestal niet meer dan tien, twintig bladzijden lang, waren gebaseerd op de zaken die hij zelf had gepleit. Daarna schreef hij de romans Taboe en De zaak Collini, waarin hij iets een langere spanningsboog probeerde te spannen, maar het waren nog altijd geen boeken waar je dagen mee zoet was. Volgden nog de essaybundel Waardigheid is kwetsbaar en het toneelstuk Terror.
Met de twaalf verhalen in Straf keert Von Schirach, die ondertussen de toga definitief opborg, terug naar de thema's, het tempo en de vorm van de eerste twee boeken. Geen misdaad zonder schuld, geen schuld zonder straf, als je de volgorde van de titels netjes volgt. Straf als sluitstuk. Of zoals de man in het laatste verhaal 'De vriend' zegt, dat in zijn geval misschien geen misdaad bestaat en geen s…Lire la suite
De sekspop van Von Schirach
Op zijn 44ste hoort de heer Meyerbeck zijn vrouw zeggen dat ze een andere man heeft leren kennen. Hij verhuist, gaat weer roken, net als voor zijn huwelijk, en eet voortaan na zijn werk in een wegrestaurant. Maar aan die droefenis komt een eind als hij een sekspop heeft besteld, die hij Lydia noemt. Ze hebben het zo gezellig dat hij zelfs kooklessen neemt, om niet meer naar een restaurant te hoeven. Na een paar weken praat hij zonder stotteren met haar. Meyerbeck en Lydia hebben een duurzaam gelukkige relatie.
Die wordt danig op de proef gesteld als na een jaar blijkt dat er in de woning van Meyerbeck is ingebroken, en dat Lydia is gemolesteerd. De wraak van de eigenaar is begrijpelijk en niet mals, in het verhaal 'Lydia' uit de bundel Straf van Ferdinand von Schirach, de Berlijnse strafadvocaat die schrijver werd. 'Ik verdedig de mens, niet de daad', zei de auteur in 2010. 'Er zijn situaties die zo dwingend zijn dat er geen andere uitweg is dan een gewelddaad. Toch blijven mensen verantwoordelijk. Als we daar niet meer in geloven kunnen we de winkel sluiten.'
Uit het Duits vertaald door Marion Hardoar. De Arbeiderspers; € 19,99.