Voorleesweek 2021

Eén kwartier, elke dag, elk kind: jij toch ook?

Voorleesweek 2021

Iedereen die al eens heeft voorgelezen, zal het beamen: het is heel leuk om voorgelezen te worden, maar zeker ook om zelf voor te lezen. Even verdwijnt de wereld om je heen in het niets, terwijl je in een verhaal duikt. Je creëert ook een band met de persoon aan wie je voorleest.
Voorlezen bezorgt niet alleen plezier, maar is ook zeer nuttig. Het verhoogt de taalvaardigheid en stimuleert de fantasie en creativiteit. Niets dan voordelen dus.

Maar de basis voor een leuk voorleeskwartier is natuurlijk het leesmateriaal. In de BiB heb je een ruime keuze uit allerlei voorleesboeken. Onderaan deze pagina vind je heel wat aanraders, geselecteerd per doelgroep.

Drie soorten voorleesmaterialen zetten we graag eens extra in de kijker.

VOORLEESBOEKEN
Naast de gewone prentenboeken die je kan voorlezen, vind je in elk filiaal van de bibliotheek een speciale afdeling met voorleesboeken. Deze zijn ideaal om een rustig moment te creëren, bv. vlak voor het slapengaan. De gekleurde streepjes op het etiket geven de gepaste leeftijd weer: paars voor 3-5 jaar, geel voor 6-8 jaar.

VOORLEESRUGZAKJES
Niet veel tijd om boeken te zoeken? Dan zijn de voorleesrugzakjes echt iets voor jou. In de hoofdbib kies je uit twee soorten rugzakken. In de blauwe vind je tien boeken die op basis van de leeftijd gekozen zijn (0-3, 3-5 en 5-7 jaar). De roze rugzakjes zijn aan een thema gewijd, zoals letters, ridders en humor.
Je neemt een rugzak naar keuze van de kapstok, gaat ermee naar de balie en je wandelt onmiddellijk met tien leuke voorleesboeken buiten. En dan vier weken thuis genieten…

VERTELPLATEN
Als je voor een originele leeservaring wil gaan, dan moet je zeker eens een kamishibai lenen. Zoals bij een echt theater zijn de deuren van het theater eerst gesloten, terwijl iedereen in spanning wacht. En als de deuren open zijn, kan je beginnen vertellen. De kinderen krijgen grote tekeningen te zien, terwijl jij achter je kamishibai de tekst van de vertelplaten voorleest.