Vertelplaten

 

Op zoek naar een leuke manier om een prentenboek te vertellen aan een groep kinderen? In onze bibliotheek kan je daarvoor vertelplaten ontlenen. Het publiek ziet de prent en de verteller leest de bijhorende tekst die achteraan de vertelplaat staat.

Je kan een bijhorend vertelkastje ontlenen (de bib heeft 2 stuks ter beschikking).  In dit vertelkastje, ook wel 'kamishibai' genoemd, kan je de vertelplaten insteken. Het lijkt een beetje op poppenkasttheater maar dan met de tekeningen van een prentenboek.  De verteller zit naast het kastje en houdt zo contact met de kinderen.

Ideaal dus voor in de klas, crèche, kinderfeestje,...

 

Vertelplaten

“De zaal zit vol kinderen. Op een verhoging prijkt een geheimzinnig kastje. Wat zou erin zitten? Dan klapt de verteller voorzichtig de deurtjes open. Het verhaal begint. Vanaf het eerste moment worden kinderen én volwassenen gegrepen door het vertelkastje. Het lijkt een beetje op een poppenkast. Maar er zijn geen poppen maar platen en de verteller zit er niet achter maar ernaast. In Japan, waar het vertelkastje vandaan komt, heet deze vertelvorm daarom 'kamishibai' ofwel 'papiertheater'.”

(een citaat uit het boek Kamishibai van Karin Wanrooij)